Wandelen bij Tecklenburg: de Teutoschleifen in het Tecklenburger Land

Je bekijkt nu Wandelen bij Tecklenburg: de Teutoschleifen in het Tecklenburger Land

Wil je bergachtig gaan wandelen net over de grens in Duitsland? Dan ben je in het Tecklenburger Land helemaal op de juiste plek. Dit wandelgebied bevindt zich op 70 kilometer van de Duits-Nederlandse grens en is daarom goed te bereizen voor een dagje of weekendje weg. Als je bij Tecklenburg wil gaan wandelen, zijn de Teutoschleifen een echte aanrader. Deze acht wandelroutes zijn tussen de 6,5 en de 13 kilometer lang en laten je allemaal een highlight van het Tecklenburger Land zien.

Wat zijn de Teutoschleifen in het Tecklenburger Land?

Weidse uitzichten, dichtbegroeide bossen, vakwerkboerderijen met knusse cafés, indrukwekkende rotsformaties en zelfs een canyon: het Tecklenburger Land heeft behoorlijk wat te bieden! Niet voor niets werd het Tecklenburgerland in 2015 tot ‘Premiumwanderregion’ uitgeroepen. Dwars door dit gebied loopt de Herrmannsweg. Deze langeafstandswandeling is een van de Top Trails van Duitsland en is in totaal 156 kilometer lang. Van de mooiste stukjes in het Tecklenburger Land zijn korte routes gemaakt: de Teutoschleifen. Die zijn tussen de 6,5 en 13 en daarom perfect als dagwandeling. Alle acht Teutoschleifen liggen in de buurt van het stadje Tecklenburg en bij sommige kan je zelf in Tecklenburg beginnen met wandelen. Bonuspunt: ze zijn onwijs goed gemarkeerd, dus verdwalen is er niet bij.

De Teutoschleifen: wandelen rond Tecklenburg

Het Tecklenburger Land is een veelzijdig wandelgebied in Duitsland. Er zijn dichte bossen, open weilanden, glooiende heuvels en een aantal natuur-highlights zoals een canyon en bizarre rotsformaties. Het stadje Tecklenburg is daarom een goede uitvalsbasis om een paar dagen te gaan wandelen. Je kunt je eigen route uitstippelen of je laten verrassen door de acht Teutoschleifen. Omdat elke Teutoschleife zijn eigen hoogtepunten en bezienswaardigheden heeft, is er voor elke wandelaar wel iets bij.

Teutoschleife Canyon Blick: een indrukwekkende kloof

Wist je dat het Tecklenburger Land een canyon heeft? De Canyon Lengerich is een voormalige steengroeve die is volgelopen met water, dat helder blauw kleurt. De Teutoschleife Canyon Blick brengt je niet alleen langs dit bijzondere natuurfenomeen, maar ook door de glooiende heuvels van het Tecklenburger Land. Op deze wandeling bij Tecklenburg heb je gegarandeerd mooie uitzichten!

Tip: Deze wandeling is extra spectaculair als de koolzaadvelden bloeien. De heuvels lijken dan wel licht te geven!

De wandelroute in het kort

 • Lengte: 10,8 km
 • Hoogtemeters: 281 m
 • Parkeren: Wanderparkplatz am Hortensia Garden
 • Download het gpx-bestand via de website van de Teutoschleifen

Teutoschleife Holperdorper: pure plattelandsidylle

De Holperdorper kenmerkt zich door weides, uitgesrekte bossen en kleine waterstroompjes eneen pure plattelandsidylle. Je hebt een paar keer een mooi uitzicht over het Münsterland en ook nog de mogelijkheid het vakwerkstadje Lienen te bezoeken.

Genieterstip: wie houdt van de stevige Zuid-Duitse keuken (denk: Schweinehaxe, Spätzle en Kaiserschmarrn) doet goed aan een pauze bij Malepartus. Hier geniet je in Beierse stijl!

De wandelroute in het kort

 • Lengte: 13,3 km
 • Hoogtemeters: 364 m
 • Parkeren: Parkplatz bij het buitenzwembad (Holperdorper Straße 39, Lienen)
 • Download het gpx-bestand via de website van de Teutoschleifen

Teutoschleife Dörenther Klippen: een indrukwekkende wandelroute

De Dörenther Klippen bestaan uit een vier kilometer lang stuk vol grillige zandsteenrotsen, die op sommige plekken wel 20 meter hoog zijn. Ze steken schril af tegen de achtergrond van de glooiende heuvels van het Tecklenburger Land. Vanaf de rotsen heb je natuurlijk een geweldig uitzicht over het omliggende land. Vanwege de afwisseling van indrukwekkende rotsen, mooie uitzichten en dichte bossen is de Teutoschleife Dörenther Klippen mijn favoriet.

Let op: bij de Dörenther Klippen kan het snel druk worden. Als je van rust houdt, maak je deze wandeling liever doordeweeks en buiten het hoogseizoen.

De wandelroute in het kort

 • Lengte: 9,3 km
 • Hoogtemeters: 234 m
 • Parkeren: Wanderparkplatz „Dörenther Klippen“ aan de B219 ten zuiden van de zomerrodelbaan Ibbenbüren. Op drukke dagen is de parkeerplaats snel vol. Alternatief kun je dan parkeren op de Wanderparkplatz „Bocketal“, tegenover de camping (Im Bocketal 12, 49545 Tecklenburg-Brochterbeck)
 • Download het gpx-bestand via de website van de Teutoschleifen

Teutoschleife Heiliges Meer: een divers landschap

Van het Mittellandkanaal tot het natuurreservaat Heiliges Meer vind je een prachtige mix van water, bos, heide, natte weiden en moeras ervaren. En de naam van dit meer? “Heilig” is hier niet in de de religieuze betekenis van het woord bedoeld, maar kan worden afgeleid uit het Laagduitse “hillig” voor slecht of het Oud-Saksische “hola” voor “gat” of “diepte”.

Tip: aan het einde van de zomer staat de heide in bloei en is deze wandeling door de paarse heidebloemetje natuurlijk extra mooi.

De wandelroute in het kort

 • Lengte: 9 km
 • Hoogtemeters: 51 m
 • Parkeren: Parkplatz Hotel Mutter Bahr (Nordbahnstr. 39 in Ibbenbüren-Uffeln) of Parkplatz “Heiliges Meer” (Hugostraße 73)
 • Download het gpx-bestand via de website van de Teutoschleifen

Teutoschleife Sloopsteener Seenrunde: bos, water en strand

Een zeer afwisselende wandeling door het bos, langs een meer en zelfs een stukje over het strand: dat is de Teutoschleife Sloopsteener Seenrunde. Je begint bij de mysterieuze Sloopsteene en gaat daarna meteen het bos in. Al snel duikt daarna het meer Niedringhaussee tussen de bomen op en loop je een heel stuk langs het water. Hier vind je heel veel fijne plekjes voor een pauze, in het zand of op een van de typische Liegewellen.

Bekijk hier de kaart van de Teutoschleife Sloopsteener Seenrunde of download het gpx-bestand.

Teutoschleife Bevergen Pättken: langs het kanaal

De Bevergerner Pättken – Pättken is een Westfaalse term voor pad – begint bij de 100 jaar oude sluis, die nog altijd werkt. Meer dan 40 keer per dag overwinnen vrachtschepen een hoogteverschil van ongeveer 10 m. Op deze wandeling blijft het water steeds dicht in de buurt. Maar neem zeker ook even de tijd om het stadje Bevergern te bekijken. Deze voormalige boerenstad heeft schattige steegjes, romantische vakwerkhuizen en indrukwekkende lanen.

Bekijk hier de kaart van de Teutoschleife Bevergerner Pättken of download het gpx-bestand.

Teutoschleife Tecklenburger Bergpfad: wandelen bij Tecklenburg

De Teutoschleife Tecklenburger Bergpfad is een mooie rondwandeling van ruim tien kilometer met weidse uitzichten en heerlijke picknickplekken. Je wandelt deels door het bos en deels door open velden. Een echte highlight is de voormalige steengroeve bij Brochterbeck, die gevuld is met helder water dat bij zonlicht ontzettend blauw lijkt. Deze Teutoschleife kan je direct vanuit Tecklenburg wandelen en geeft je daarom de mogelijkheid ook nog even het pittoreske stadje te bezoeken.

Bekijk hier de kaart van de Teutoschleife Tecklenburger Bergpfad of download het gpx-bestand.

Teutoschleife Waldauenweg: voor liefhebbers van uitzichten

De Waldauenweg begint direct met 256 traptreden die je naar het uitzichtpunt “Schönen Aussicht” leiden. Vanaf hier kan je heel ver over het Teutoburger Wald en het Münsterland kijken. Daarna ga je over de Teutokamm door gemengde bossen en langs indrukwekkende rotsen. De Teutoschleife Waldauenweg is echt iets voor liefhebbers van mooie uitzichten want die heb je hier in overvloed.

Bekijk hier de kaart van de Teutoschleife Waldauenweg of download het gpx-bestand.

De moeite waard: bezienswaardigheden in Tecklenburg

Als je gaat wandelen in de buurt van Tecklenburg, is het natuurlijk de moeite waard daarna het stadje zelf nog even in te gaan. Het vakwerkstadje midden in het groen is echt iets voor liefhebbers van romantische plekjes. Dit zijn de bezienswaardigheden van Tecklenburg:

 • De met veel liefde gerestaureerde vakwerkhuizen uit de 16e, 17e en 18e eeuw met rondom het pleintje gezellige cafeetjes en winkeltjes met handwerk
 • De burchtruïne met de “FreilichtSpiele Tecklenburg”, het grootste openluchttheater van Duitsland
 • Het kasteel “Wasserschloss Haus Marck”
 • Het kuurpark met waterbekken is echt iets voor iedereen die in navolging van Sebastian Kneipp iets voor zijn gezondheid wil doen

Dit bericht heeft 4 reacties

  1. Janna Kamphof

   Dankjewel! Tecklenburg en het Tecklenburger Land zijn zeker een bezoek waard als je van vakwerk en wandelen houdt.

 1. Herman

  Vandaag de “Teutoschleife Dörenther Klippen” gewandeld. Mooie route en genoten van de uitzichten. We zijn begonnen op parkeerplaats im Brocketal. Dit omdat de andere vol was, zondag en zeer mooi weer. Maar dat was te verwachten.

  1. Janna Kamphof

   Wat fijn om te lezen dat je genoten hebt van de wandeling! Bedankt voor de parkeer-tip voor drukke dagen.

Geef een reactie