Wandelen in de winter: Westendorf, Kirchberg en Brixen im Thale

Je bekijkt nu Wandelen in de winter: Westendorf, Kirchberg en Brixen im Thale

Het Brixental is voor de Nederlandse wintersporter niet onbekend. Loop je door Westendorf of Kirchberg, zul je zeker ook een paar flarden Nederlands horen. En ja, de pistes weten de Nederlanders wel te vinden. Maar wist je dat je in de winter ook goed kunt wandelen in Westendorf en omgeving? Weg van de piste ontdek je te voet de mooie winterse natuur van dit dal in Oostenrijk. En alsof ‘gewoon’ winterwandelen nog niet genoeg is, kun je ook nog op pad met een alpaca, terug het dal in sleeën of een heus iglodorp bezoeken. Winterplezier gegarandeerd!

Winter in het Brixental: sneeuwpret in drie dorpen

Allereerst even een klein beetje oriëntatie. Het Brixental ligt vlak over de Duits-Oostenrijkse grens, in de deelstaat Tirol. Het Brixental is een zijdal van het Inndal – ja, die waar de rivier de Inn stroomt en waar Innsbruck ligt. Het is onderdeel van de bekende Kitzbüheler Alpen. Wie op wintersport naar het Brixental gaat, kan ik drie dorpen overnachten: Westendorf, Brixen im Thale en Kirchberg in Tirol. Ik verbleef zelf in Kirchberg en reisde moeiteloos met het openbaar vervoer van het ene naar het andere dorp om winteractiviteiten te doen. Superhandig! Kortom: een dal, drie dorpen, heel veel sneeuwpret. Goed, hier komen mijn winterwandeltips!

Winterwandelen met alpaca’s in Westendorf

“Kijk eens hoe ze je in de gaten houdt,” lacht Christine, “Shiva kun je wel de leider van de groep noemen. Ze houdt een oogje in het zeil en is het rustigst van allen.” Met liefde vertelt Christine over haar vijf alpaca’s, die ze op een boerderij op ongeveer 400 meter boven het dal van Westendorf houdt: Erlebniswelt Alte Mittel. We zijn er net met een klein groepje met bergwandelgids Peter Frahm heengewandeld.

De sneeuwschoenen hebben we achterwegen gelaten want het dunne laagje sneeuw kun je prima zo bewandelen. Zodra ik de lijn met alpaca Maverick in mijn handen heb, ben ik verkocht. “Pas maar op, zometeen kruizen we een skipiste en Maverick heeft er een handje van achter skiërs te jagen,” zegt Christine met een glimlach. Maakt ze nou een grapje? Als de bruin-witte alpaca aan de rand van de skipiste alert zijn oren opricht en opgewekt in de verte tuurt of er skiërs aankomen, weet ik dat Christine het meende. “Kom maar, Maverick,” probeer ik mijn harige nieuwe vriend aan te sporen. Met lichte tegenzin kijkt ‘ie me aan en rent dan speels achter Shiva aan.

Wandelen met alpaca’s: het is een trend geworden in de afgelopen jaren. En nu snap ik wel waarom. De alpaca’s zijn tegelijkertijd ontspannen en energiek, ze reageren op jouw energie, zijn af en toe koppig, maar vooral heel fijn gezelschap. Kniel je op ooghoogte, kun je zomaar een alpaca-kus krijgen. En ze vinden het heerlijk als je een arm om hun nek slaat. Na een rondje over de berg komen we terug op de boerderij, waar we de dieren nog wat lekkers geven. Het wordt een roerig afscheid waarbij Maverick op mijn pink sabbelt. “Ja jongen, ik heb ik nog geen genoeg van jou,” fluister ik in z’n pluizige oor.

Wandelen in Kirchberg: winter wonderland in het dal bij Aschau

Tegen de tijd dat de bus de laatste halte bereikt, zijn alle skiërs en snowboarders allang uitgestapt. Slechts een andere wandelaar en ik zitten nog in de bus. Het is een voorbode van hoe ‘druk’ het in het zijdal Unterer Grund in Aschau, onderdeel van Kirchberg, is. Ik heb het winter wonderland hier bijna voor mezelf terwijl ik het wandelpad langs de rivier de Ache volg.

Al na een paar minuten kom ik bij de eerste higlight van de wandeling: de waterval. De hangbrug is in de winter helaas dicht, maar het uitzichtplatform gelukkig niet. Tussen de besneeuwde rotsen klettert het water een paar meter naar beneden in een blauwe poel. Als mijn vingers langzaam koud worden van de metalen reling, wandel ik verder het dal in. Het bos maakt plaats voor een open deel van het dal, vanaf waar je nu goed uitzicht op de bergtoppen hebt. Hoe verder ik het dal in loop, hoe minder mensen ik tegenkom. En hoe minder bereik ik op m’n telefoon heb. Als ik bij de Rettensteinhütte helemaal geen balkjes meer heb, besluit ik terug te wandelen. Op de terugweg maak ik nog een kleine omweg naar de Labalm, een hut die iets hoger ligt, waardoor je goed zicht op de Unterer Grund en de Rauhen Kopf in Kirchberg hebt.

Als ik bijna in Aschau ben, laat ik nog een keer de drone vliegen en zie iets raars op mijn schermpje: de foto’s lijken wel vintage. En nu ik goed kijk, lijkt de lucht inderdaad een beetje roze-bruin. Zou er sneeuw op komst zijn? Een andere wandelaar weet me te vertellen dat het Saharastof is. Dat komt met de warme zuidelijke wind uit de Sahara en kleurt de lucht (en de sneeuw) oranje. Het zou mijn hele wintersport-reis in het Brixental aanhouden, dus dat zie je ook terug op de foto’s 😉

Praktische informatie: 13,7 km (380 m omhoog, 400 m omlaag), bekijk hier mijn route op Komoot. Aschau is bereikbaar met bus 4004 vanuit de richting Kitzbühel en Kirchberg.

Bonustip: Winterwandeling van de Ehrenbachhöhe naar de Hahnenkamm (Kirchberg)

Als je het graag een dagje hogerop wilt zoeken, kun je een winterwandeling op de Ehrenbachhöhe maken. Omdat deze wandeling zich een stuk hoger dan de andere wandelingen bevindt, heb je hier ook aan het einde van het wintersportseizoen nog sneeuw. De route volgt voor een deel de piste waardoor het er wat drukker is dan op de andere winterwandelroutes in dit artikel. Maar je hebt wel gave weidse uitzichten op de bergen! Vanuit Kirchberg kun je de Fleckalmbahn omhoog nemen, eerst naar de Hochbrunn Alm lopen, dit zelfde stukje terug en vervolgens verder naar de Hahnenkamm. Hier kun je met de Hahnenkammbahn naar Kitzbühel in het dal en de bus of trein naar Kirchberg nemen.

Praktische informatie: 5,8 km (100 m omhoog, 250 m omlaag), bekijk hier mijn route op Komoot. De Fleckalmbahn is bereikbaar met buslijn 4051 of 4004.

Winterwandelen bij het Iglodorp in Brixen im Thale

Wie denkt dat er alleen iglo’s op de Noordpool staan, heeft het mis. Het Brixental heeft zelfs een iglodorp! Het ALPENIGLU Dorf in Brixen im Thale bevindt zich op 1200 meter, bij het liftstation Hochbrixen. Voordat ik er een kijkje neem, maak ik nog een korte winterwandeling. Die volgt de langlaufloipe en leidt me langs de bosrand met zicht op 1680 meter hoge Zinsberg. Het is een korte, relaxte wandeling om de dag mee af te sluiten. Als vanzelf kom je weer bij het iglodorp, waar je zeker even een kijkje moet nemen.

Praktische informatie: 3,2 km (40 m omhoog en omlaag), bekijk hier mijn route op Komoot. Hochbrixen is bereikbaar met de gondel van SkiWelt Brixen im Thale. Bij het dalstation stopt bus 4051.

Het ALPENIGLU Dorf in Brixen im Thale: hotel, bar en… trouwplaats

Een van de bardames neemt me mee de grootste iglo in. Na een korte gang staan we in een met verschillende kleuren verlichte ruimte: de ijsbar. Met ijsbeer. Die ijsbeer is een van de vele ijskunstwerken die zich in het iglodorp bevinden. Want het ALPENIGLU Dorf wordt door echte ijskunstenaars gemaakt. “De muren zijn op sommige plekken wel vier meter dik en het dak minimaal een meter. Dat zorgt voor goede isolatie. Daarom is het hier nu nog zo koud, ook al is de buitentemperatuur boven nul,” vertelt me een van de bardames, die ook rondleidingen door het dorp verzorgt. Het is inderdaad behoorlijk fris hier binnen. Maar wat zal het knus zijn om hier ’s avonds een hapje te eten. Dat kunnen alleen gasten die hier ook overnachten. Zij krijgen fondue geserveerd aan een tafel van… jawel, ijs. Daarna kunnen de gasten zelf nog proberen ijskunst te maken en vervolgens in hun dikke slaapzak kruipen. Het lijkt me een bijzondere ervaring die op het verlanglijstje voor volgend jaar gaat! Zelf plof ik met een drankje neer in de buiten-ijsbar. Het Saharastof begint langzaam te verdwijnen en aan het einde van mijn winterwandeldagen in het Brixental krijg ik op de valreep nog een fijn uitzicht.

Het Brixental is vanuit Nederland met de trein prima te bereiken. Er zijn treinstations in Westendorf, Brixen im Thale en Kirchberg in Tirol. De reis duurt overdag tussen 8,5 en 9,5 uur en heeft ongeveer 3 overstappen. Tickets kun je bestellen bij NSInternational.nl*. Alternatief voor een treinreis overdag is de NightJet (nachttrein). Je reist dan van Amsterdam, Utrecht of Arnhem naar Augsburg en stapt daar over op een regionale trein.

Winterwandelen Brixental Tirol Oostenrijk

FAQ – Wandelen in de winter in Westendorf en omgeving (Brixental, Oostenrijk)

Is het Brixental leuk voor een alternatieve wintersport in Oostenrijk (niet skiën)?

Ook voor de niet-skiërs is er in het Brixental genoeg te beleven. Met winterwandelen, rodelen en sneeuwschoenwandelen kun je zeker een wintersport-vakantie vullen! Ga je liever met een groep en gids op pad? Dan kun je deelnemen aan een van de vele activiteiten van het Winterprogramm, zoals de sneeuwschoenwandeling met alpaca’s.

Kun je met de trein op wintersport naar het Brixental?

Zeker! De drie dorpen in het Brixental zijn met de regionale trein vanuit Wörgl te bereizen en daarmee met ongeveer vier overstappen vanuit Nederland te bereiken. Tickets kun je op Ter plaatse kun je gebruikmaken van het lokale openbaar vervoer.

Hoe is het openbaar vervoer in het Brixental in de winter?

Voor mij werkte het openbaar vervoer als een trein. Met de Kitzbüheler Alpen Card (die je bij je accommodatie krijgt) kun je gratis gebruikmaken van bussen tussen Kitzbühel en Wörgl en van de regionale treinen tussen Wörgl en Hochfilzen. Al het OV rijdt regelmatig en met een klein beetje planning sta je nooit lang te wachten. Bekijk hier de actuele dienstregeling voor de bussen. Mijn ervaring is dat in de app van de Deutsche Bahn en in Google Maps goede verbindingen getoond worden.

Heb je een skipas nodig om te winterwandelen in het Brixental?

Dat ligt eraan hoeveel je gebruik wilt maken van de gondels en liften. Voor de meeste laaggelegen winterwandelingen hoef je die niet te gebruiken en heb je dus ook geen skipas nodig. Zoek je het een dagje hogerop? Dan is het meestal voordeliger om alleen voor die ene dag een ticket te kopen – met de Kitzbüheler Alpen krijg je hierop korting.

Hoe groot is de sneeuwzekerheid in het Brixental?

De verschillen in het gebied zijn groot. Het dal is vrij laag (rond de 800 meter) en dus niet heel sneeuwzeker. Hoe hoger je komt, hoe sneeuwzekerder. De meeste kans op goede sneeuw heb je doorgaans in februari.

Tip voor een accommodatie?

Ik overnachtte in Hotel Alpenglück Unterm Rain in Kirchberg in Tirol. Een fijn, klein hotel met self check-in en een goed ontbijt. Als je halfpension boekt, eet je in het Alpenglück Hotel Kirchberger Hof (op 5 min. lopen).

– Disclaimer/voor de transparantie: Ik werd voor de reis naar het Brixental uitgenodigd door Tourismusverband Kitzbüheler Alpen – Brixental. Het enthousiasme dat je leest, is zoals altijd 100% dat van mij.-

Dit artikel bevat affiliate links (gekenmerkt met *). Als je via een van deze links een bestelling doet, krijg ik daarvoor een kleine commissie. Dit kost jou natuurlijk niks extra’s. Bedankt!

Geef een reactie