Wandelen naar de Wildsee & Wildseeloder in Fieberbrunn

Je bekijkt nu Wandelen naar de Wildsee & Wildseeloder in Fieberbrunn

Wie van de Lärchfilzkogel naar de Wildseeloder in Fieberbrunn gaat wandelen, wordt beloond met indrukwekkende uitzichten over de bergen en het bergmeer de Wildsee. Als je in de zomer op vakantie in het PillerseeTal bent en van wandelen houdt, mag je deze wandeling echt niet missen!

Met de lift of te voet naar de Lärchfilzkogel

Wandelen Lärchfilzkogel Wildsee Fieberbrunn

Deze wandeling start bij de Lärchfilzkogel. Om daar vanuit Fieberbrunn te komen, kun je twee dingen doen:

  1. Je wandelt vanaf bergstation Lindau in Fieberbrunn via bergstation Streuböden de berg op tot na ongeveer een uur de Lärchfilzkogel bereikt. Volg hiervoor de markering 12. Lindau – Lärchfilzkogel is ongeveer 7,5 kilometer (815 hoogtemeters). Je verlengt de wandeling hiermee dus aanzienlijk.
  2. De andere mogelijkheid is om vanuit vanuit Fieberbrunn eerst de gondel naar Streuböden te nemen en daar de gondel naar de Lärchfilzkogel. Met €26,- (2020) is dit geen goedkope optie, maar wel een leuke. Met de gastenkaart krijg je korting en met de PillerseeTalCard kan je zelfs gratis gebruikmaken van de gondels. Bekijk actuele informatie over de gondels in Fieberbrunn voordat je de wandeling gaat maken.

Tip: Bij station Streuböden bevindt zich Timoks Wilde Welt. In deze speeltuin kunnen kinderen (en volwassen kinderen ;)) zich helemaal uitleven. Flits naar beneden met de rodelbaan Alpine Coaster, ga boulderen op de rotsen of maak een spannend rondje door het klimpark. Op de rodelbaan na (€8,- per ritje in 2021) zijn alle activiteiten in Timoks Wilde Welt gratis.

Van de Lärchfilzkogel naar de Wildsee wandelen

Vanaf de Lärchfilzkogel daal je eerst een flink stuk af naar de Wildalm (1579 m.). Hier staan een aantal hutten, waarvan eentje dezelfde naam heeft als de alpenweide hier, namelijk Wildalm. Deze plek kan je maar moeilijk met woorden omschrijven, je zou ‘m zelf moeten zien. Hier wordt heerlijke bergkaas gemaakt en verkocht, hier kan je bij het haardvuur een boek lezen, hier kan je in de mini-bioscoop een nostalgische reclamespot van Fieberbrunn bekijken of… gewoon even rondlopen en je verwonderen over deze bijzondere plek.

Als je dat hebt gedaan is het tijd voor de eerste stevige klim. Met een wandelpad vol haarspeldbochten klim je in aan rap tempo naar de Wildsee. Je gaat hard om hoog en het wandelpad is rotsig, maar de route is ongevaarlijk. Wie even op adem wil komen, kan op een grote steen gaan zitten en genieten van het gebergte dat achter de Lärchfilzkogel opduikt: hier ligt de Steinplatte Waldring, dat nog bij het PillerseeTal hoort en links daarvan het beschermd natuurgebied Hefferthorn-Fellhorn-Sonnenberg.

En dan ga je plotsing over het ‘randje’ en ligt ‘ie voor je: de Wildsee. Het kristalheldere bergmeer wordt bijna in z’n geheel omlijst door bergen. Alleen het ‘randje’ waar je als wandelaar vanuit het dal overheen gaat, is open. Dat betekent ook dat je vanaf hier een indrukwekkend uitzicht hebt op de bergen die het PillerseeTal omringen, de Kitzbüheler Alpen. En als je later nog de klim naar de Wildseeloder maakt, zul je dit nog beter kunnen zien. Maar eerst is het tijd voor een korte pauze aan het meer.

Wildsee of Wildseelodersee?

Wildsee, Wildseeloder, Wildseeloderhaus en Wildseelodersee – wat een wild gebeuren. Het meer, dat op 1847 meter hoogte ligt, heette oorspronkelijk de Wildsee. Daarvan afgeleid is de naam van het bergtopje dat ernaast ligt: de Wildseeloder. En daar is dan weer de hut naar genoemd: het Wildseeloderhaus. Op een of andere manier zijn sommige mensen het meer naar de bergtop gaan noemen en zo wordt nu ook de naam Wildseelodersee gebruikt. En om het nog verwarrender te maken is ook de naam Wildalpsee nog in omgang.

Over het ontstaan van de Wildsee bestaat overigens nog een spannende legende. De alpenherders vielen in de loop van de tijd in heiligschennende uitbundigheid, ze kegelden bijvoorbeeld met broden en kaas. Deze activiteit werd door de hemel gestraft met bliksem en donder. Toen de storm voorbij was, werd op de plaats van de berghutten een meer gevonden en met de komst van het meer waren de iets te uitbundige types verdwenen.

Tip: Een hapje eten bij het Wildseeloderhaus

Als je door de flink steile wandeling naar de Wildsee en de frisse berglucht hongerig bent geworden, kan je bij het Wildseeloderhaus weer energie tanken. Bij deze hut, die direct aanhet water staat, geniet je van heerlijke huttengerechten en Tiroolse specialiteiten. Mét uitzicht op het schitterende bergmeer en de hoge bergtoppen. Of je nu de typisch Oostenrijkse Kaiserschmarrn, verse Knödel, een broodje met bergkaas of de Wildseeloder-pasta (aanrader!) bestelt, alles wordt met veel liefde en regionale producten bereid. In de vakanties en zonnige weekenden kan het erg druk worden bij de hut, maar de bediening en keuken werkt zo hard, dat je waarschijnlijk niet lang op een tafeltje hoeft te wachten.

Naar de top wandelen: de Wildseeloder

Na een pauze aan de Wildsee is het tijd om het laatste stukje naar de Wildseeloder te wandelen. Let op: voor dit stukje van ongeveer 45 minuten kan je beter geen hoogtevrees hebben en moet je stevig in je schoenen staan. Je staat namelijk af en toe op steile bergrug waar je geen hekje of iets dergelijks hebt om je aan vast te houden. Het pad is deels stenig en deels bedekt met gras. Als je het aandurft om ook dit deel te wandelen, wordt je bij de Wildseeloder (2118 m.) beloond met een spectaculair panorama-uitzicht. Vanaf hier kijk je op de Wilder Kaiser, de Loferer en Leoganger Steinberge, de Kitzbüheler Horn en de met sneeuw bedekte bergen van de Venedigergruppe. Iets dichterbij zie je ook het Jakobskreuz op de Buchensteinwand. En nog iets dichterbij natuurlijk de Wildsee met het Wildseeloderhaus. Heel erg mooi!

Om weer terug te wandelen naar de Wildsee kan je dezelfde route als heen nemen of eerst via de smalle bergkam in zuidelijke richting, later in westelijke richting, naar beneden naar de Seenieder (1933m). Bij de volgende wegwijzer ga je links omlaag naar de Wildsee en langs de oever terug naar het Wildseeloderhaus. Vanaf daar maak je weer de afdaling naar de Wildalm en het kleine klimmetje naar de Lärchfilzkogel.

Wandelen naar de Wildsee & Wildseeloder in Fieberbrunn

🕑 Wandeltijd: ca. 3 uur

⟷ Afstand: 6 km

↗️ Hoogtemeters: 615 m omhoog en omlaag

💡 Eisen: tredzeker, geen hoogtevrees

💪🏻 Moeilijkheid: gemiddeld

📌 Startpunt: Lärchfilzkogel

🚍 OV: Bus 8302 naar Fieberbrunn Bergbahnen

Geef een reactie