Wandelen op de maat van het Zwarte Woud: Wandelsymfonie in Bad Peterstal-Griesbach

Je bekijkt nu Wandelen op de maat van het Zwarte Woud: Wandelsymfonie in Bad Peterstal-Griesbach

Bruisende watervallen, de zachte wind, ritselende bladeren, fluitende vogels en je voetstappen op de wandelweg. Op de Schwarzwälder Wandersinfonie in Bad Peterstal-Griesbach word je verrast met een natuurconcert. Vier wandelingen vormen samen de ‘wandelsymfonie’ in het Zwarte Woud en hier is behalve te horen, ook veel te zien. Wandelaars kunnen zich verheugen op prachtige vergezichten, liefdevol ontworpen rustplaatsen en veelzijdige wandelpaden. En als het regent? Dan wordt het natuurconcert door het getik van de regen op de bladeren versterkt. De wandelroutes zijn met regen minstens zo mooi – dat kon ik zelf ervaren tijdens het wandelen in het Zwarte Woud.

Natuuravontuur met weersverrassingen op de Schwarzwaldsteig

Aan het einde van de ochtend kom ik aan in Bad Peterstal-Griesbach, in het noordelijke Zwarte Woud. De donkere wolken laten nog net een paar zonnestralen door. Ach, je weet maar nooit, denk ik en zwaai mijn rugzak om. Dan begin ik aan de Peterstaler Schwarzwaldsteig. De eerste meters voeren me over grote rotsblokken in de beekbedding. Daarna klim ik via een trap het bos in. Al snel heb ik de eerste meters geklommen en word ik beloond met een uitzicht op Bad Peterstal. Het pad is afwisselend: soms gaat de route door weilanden, soms over paadjes vol boomwortels door gemengde bossen. Ik bereik nét de bosrand als het uit het niets begint te hozen. Zo snel mogelijk zoek ik een grote boom om te schuilen en trek mijn regenkleding aan. Dikke druppels vallen tussen het bladerdek door en spetteren op het pad. Binnen de kortste keren is het wandelpad veranderd in een modderstroompje. Ik begin me net af te vragen of ik niet beter gewoon verder kan lopen, als het net zo plotseling weer stopt. De zon doet zijn best en piept zelfs af en toe tussen de wolken door.

Er zijn onderweg genoeg leuke plekken om tijdens het wandelen even te pauzeren: een houten ligbank, een bankje met uitzicht op de glooiende bergen van het Zwarte Woud en… een picknickplaats met drankjes in een waterbak. Dat laatste kom ik wel vaker tijdens het wandelen in Bad Peterstal-Griesbach tegen: midden in de natuur heeft iemand een Getränkebrunnen ingericht. Dat is meestal een waterbak waar een beekje is omgeleid, zodat de drankjes koud blijven. Je kunt hieruit limonade of een biertje halen en het geld in een doosje stoppen. Super leuk!

Nadat ik een klein stukje ben afgedaald, begint de steile klim naar Braunbergkopf. Na ongeveer 5 km sta ik bij de Sattelplatz op het hoogste punt van de wandelroute. Normaal gesproken is het de moeite waard om hier een omweg te maken naar het uitzichtpunt ‘Renchtalblick’. Het begint echter voor de tweede keer hard te regenen en nu ook te onweren, dus ik wandel verder richting Bad Peterstal. Toch geniet ik van de bijna heideachtige omgeving met dennen, berken, heide en rode rotsen van de Ibacher Schliff. Daarna daal ik vlot af over afwisselend brede bospaden en smalle wandelweggetjes. De regenwolken creëren een mystieke sfeer die eigenlijk ook wel wat heeft. Bovendien heb ik de wandelpaden in het bos helemaal voor mij alleen. Toch ben ik blij dat het op de laatste kilometer ophoudt met regenen en ik enigszins opdroog voordat ik in Bad Peterstal aankom.

Wandelroute Schwarzwaldsteig in Bad Peterstal (Zwarte Woud)

 • Lengte: 11 km
 • Wandeltijd: 4,5-5 uur
 • Moeilijkheidsgraad: T1-T2
 • Hoogtemeters: ↗ 480 m  ↘ 480 m
Schwarzwaldsteig Bad Peterstal Griesbach wandeling Zwarte Woud

In het VVV van Bad Peterstal-Griesbach bevindt zich een Lowa Testcentrum. Je kunt verschillende wandelschoenen van Lowa testen. Niet alleen binnen, maar ook tijdens een wandeling! En dat helemaal gratis.

Himmelssteig: wandelen van hemelsbar tot waterval in het Zwarte Woud

Natuurpark Zwarte Woud Bad Peterstal-Griesbach wandelvakantie

Een enorme trap aan het begin van de wandelroute verraadt al tipje van de sluier: op mijn tweede dag in Bad Peterstal-Griesbach wandel ik de Himmelssteig. Meteen aan het begin van de route klim ik door het bos behoorlijk omhoog. Ik loop voornamelijk op smalle bospaadjes met wilde natuur. Omdat natuur de vrije loop gelaten wordt in Natuurpark Zwarte Woud, bevinden zich op het pad soms speelplaatsen voor apenmensjes, eh… ik bedoel natuurlijk omgevallen bomen 😉 Voor zover ze geen gevaar voor wandelaars vormen, blijven die namelijk gewoon liggen omdat dood hout een goede voedingsbodem is voor nieuw leven.

Na ongeveer 3 kilometer bereik ik de Himmels-Bar. Ja, echt! Aan de rand van het bos staat een houten bar met banken, tafels, stoelen, krukken, ligbanken en… koude drankjes. Het is de coolste plek voor een pauze die ik ooit heb gezien. Hoe zo’n bar midden in de natuur werkt? Ik open een kersen-gember limonade, gooi het kleingeld in de daarvoor bestemde box en geniet vervolgens op een van de ligbanken van het uitzicht op de glooiende heuvels. Ik heb nog maar een paar slokken genomen als ik dikke druppels op mijn uitgestrekte benen zie vallen. Gelukkig is in de Himmels-Bar ook gedacht aan een overdekt plekje, dus ik kan in alle rust mijn limonade opdrinken. En eigenlijk heeft het ook wel wat: droog zitten en de regenbui woest zien langstrekken door het dal.

De route gaat gelukkig door het bos verder, zodat ik niet drijfnat wordt. De natuur lijkt door al dat water nog groener dat ze al is. Water tref ik in een andere vorm aan als ik even later langs een beekje loop en die beek vervolgens verandert in een waterval. De Holchenwasserfall is een van de highlights van de Himmelssteig. In tientallen kleine stroompjes komt het water over de met mos begroeide donkere stenen omlaag. Daarna wandel ik verder richting het dal, maar net niet helemaal tot het eindpunt. Op een steenworp afstand van de wandelroute Himmelssteig ligt namelijk een bijzondere kampeerplek en die ga ik vannacht testen!

Wandelroute Himmelssteig in Bad Peterstal (Zwarte Woud)

 • Lengte: 10,1 km
 • Wandeltijd: 4,5-5 uur
 • Moeilijkheidsgraad: T1-T2
 • Hoogtemeters: ↗ 450 m  ↘ 430 m
Himmelssteig Bad Peterstal Griesbach wandeling Zwarte Woud

Survivaltraining en bbq’en midden in de natuur

Midden in het bos van Bad Peterstal Griesbach bevindt zich het TrekkingCamp Himmelsterrassen. Een van de initiatiefnemers voor deze kampeerplaats waar je legaal kunt ‘wildkamperen’ is Holger Bohnert. Deze man kun je niet met een of twee woorden omschrijven want Holger doet van alles, biedt allerlei activiteiten aan en is daar vooral heel erg enthousiast over. Een van zijn passies is survivaltraining in het Zwarte Woud. “Wat weet je over vuur maken?” vraagt hij me. Een beetje schaapachtig roep ik een paar dingen over lucifers en aanstekers. Uit een grote kist haalt Holger een vuursteen. In het uur dat volgt, leert hij me hoe je met de vuursteen en eventueel andere hulpmiddelen zoals berkenbast een kampvuur kunt maken. Hoe herken je droog hout? Hoe bouw je het vuur op? Welke plek is überhaupt veilig om een vuurtje te stoken?

Als we tevreden met het eindresultaat zijn, overhandigt Holger me een BBQ-mand. Deze is gevuld met heel veel lekkers om vegetarisch te barbecueën: maiskolven, aardappelsalade, vegetarische worstjes, kruidenstokbrood en nog veel meer. Eh, wat doen die lenteuitjes daar? “Probeer maar eens op de barbecue, dat is echt lekker,” lacht Holger. Inmiddels komt zelfs de zon tevoorschijn; op zo’n regendag als vandaag geniet ik extra van de warme zonnestralen. Hij houdt me tijdens het eten gezelschap en geeft me nog een kleine cursus ‘overleven in de wildernis’. Ik leer bijvoorbeeld dat onderdak de belangrijkste factor bij de overlevingsstrategie is. Ook praktische zaken komen aan bod. “Wist je bijvoorbeeld dat je je slaapzak beter in de hoes kunt proppen dan rollen?” vraagt Holgert, “Anders duw je de vezels elke keer in dezelfde richting.” Tot slot zetten we nog samen de tent op. Om te kamperen in het TrekkingCamp kun je je eigen tent meenemen, maar Holger kan er ook een voor je meenemen. Omdat je in een houten platform geen haringen kunt slaan, laat Holgert me zien hoe je met behulp van een stokje de scheerlijnen om het platform kunt wikkelen. Daarna laat hij me alleen: “Goede nacht en tot morgen!”

Kamperen op TrekkingCamp Himmelsterrassen in het Zwarte Woud

Ik zit nog een tijdje bij het kampvuur, dek dan de vuurschaal af en ga richting mijn tent. Die staat op een van de drie houten platformen van TrekkingCamp Himmelsterrassen. Dit is een kampeerplaats midden in het Zwarte Woud, waar je legaal kunt ‘wildkamperen’. Behalve de platformen, een bio-toilet en een plek om vuur te maken is er niets. Je overnacht dus echt midden in het bos!

Omdat ik vannacht de enige kampeerder in het TrekkingCamp ben, is het ’s avonds ontzettend stil. Ik hoor alleen het ruizen van de bladeren in de wind. Het wordt rap donker, dus poets ik mijn tanden bij het kraantje van het composttoilet en kruip daarna in de slaapzak. Voordat ik de tent dichtrits, kijk ik nog een keer naar de lucht. Tientallen sterren verlichten de hemel. Ik knipper met mijn ogen, begin aan het donker te wennen en het worden er steeds meer. Prachtig! Met een klein beetje adrenaline omdat dit de eerste keer is dat ik zo alleen in het bos slaap, maar met nog veel meer tevredenheid val ik even later in slaap.

De volgende ochtend word ik door het licht vanzelf wakker. Zachtjes tikt de regen tegen het tentdoek. Ik ruim mijn spullen op en dan is Holger alweer daar. Deze keer met een ontbijtmand. Ondanks de regen ontbijt ik aan de houten bank, waar je benen door het houten platform naar beneden bungelen. De honden van Holger komen gezellig bij me zitten en even later komt Holger zelf ook nog even. Hij vertelt dat het TrekkingCamp binnenkort waarschijnlijk uitbreiding krijgt en welke plannen hij nog meer voor de toekomst heeft. En ik weet zeker: ik kom hier nog een keer terug om met de tent van platform naar platform te wandelen!

Wandeling met picknickpauze op de Wiesensteig

De volgende dag verlaat ik Bad Peterstal en rijd een paar kilometer in noordelijke richting door het dal naar Bad Griesbach. Hier bevinden zich de andere twee wandelroutes die bij de Schwarzwälder Wandersinfonie horen. Ik start met de Wiesensteig. En die begint meteen fantastisch met een paar kilometer langs de beek de Wilde Rench. Het kolken, bubbelen en stromen van de rivier klinkt steeds weer een beetje anders. Nu eens klatert de beek als een waterval over de rotsen, dan kabbelt ‘ie rustig in een breed rivierbed. Af en toe steek ik de beek over op grote stapstenen en vervolg dan mijn route aan de andere kant.

Daarna volgt de route een tijdje een breed bospad tot ik de Renchtalhütte bereik. Die ziet er uitnodigend uit, maar ik aai er alleen even de geiten. Want er staat me een heel andere culinaire ervaring te wachten. In de Haberer Hütte, ongeveer halverwege de route, ligt namelijk een Schlemmerbox voor me klaar. Met een code open ik het sleutelkluisje, haal binnen de box en ga in het gras zitten. Ik ben helemaal verbijsterd door de inhoud: vegetarische salades, sandwiches, fruit, een cakeje, drankjes, brood… Zó veel lekkers. Ik pak alles uit op de weide, maar voel al snel de eerste druppels. Geen probleem, ik verplaats me naar de tafel onder het afdakje aan de voorkant van de hut en maak er een regenpicknick van. ‘Ook een unieke ervaring’ denk ik met een glimlach. Twee wandelaars met poncho’s wandelen voorbij en wensen me eet smakelijk. En smakelijk is het zeker!

Na deze heerlijke picknickpauze is het gestopt met regenen en loop ik de laatste kilometers van de Wiesensteig. Eerst door het bos, daarna door weides. De wandeling eindigt zoals ‘ie begon: langs de klaterende Wilde Rench.

Wandelen op de route Wiesensteig in Bad Griesbach (Zwarte Woud)

 • Lengte: 13,3 km
 • Wandeltijd: 5-5,5 uur
 • Moeilijkheidsgraad: T1-T2
 • Hoogtemeters: ↗ 480 m  ↘ 480 m
 • Onderweg de mogelijkheid om te picknicken bij de Haberer Hütte met de Schlemmerbox voor twee personen! Deze bestel je vooraf op de website van Bad Peterstal-Griesbach. Op de dag zelf kun je de box tussen 12 en 14 uur uit de Haberer Hütte halen en picknicken.
Wiesensteig Bad Peterstal Griesbach wandeling Zwarte Woud

Bad Peterstal-Griesbach bestaat uit twee dorpskernen: Peterstal en Griesbach. De vier wandelroutes zijn over de twee dorpskernen verdeeld. In beide plaatsen vind je veel accommodaties. Ik overnachtte eerst in Haus Hubertus in Bad Peterstal (direct aan de Schwarzwaldsteig), daarna in Höhengasthaus Herbstwasen in Bad Griesbach (direct aan de Wiesensteig).

Mistige duivelswandeling op de Teufelskanzelsteig

Op mijn laatste dag in Bad Peterstal-Griesbach waag ik me aan de avontuurlijke wandeling op de Teufelskanzelsteig! En alsof de natuur weet hoe de route heet en me passende weersomstandigheden wil geven, is het vandaag nat en mistig. Het perfecte weer voor zo’n wandeling naar geheimzinnige plekken. Ik volg eerst de bordjes naar de Griesbacher Wasserfall. Met de houten brug, stenen trappen en de elegante waterval die tussen al het groen naar beneden valt, lijkt het wel alsof ik in het regenwoud ben beland. Vele traptreden en smalle bospaadjes brengen me vervolgens naar de “Teufelskanzel”, de duivelse preekstoel. Een uitzicht heb ik door het weer niet echt, maar de rotsformaties zien er met de mist wel extra mysterieus uit.

De route gaat verder over een breed bospaad, waar ik nog een kleine omweg naar de Glaswaldsee maak. Ik wandel door een hoogveengebied met heide en varens. Mijn wandellegging wordt drijfnat, maar het uitzicht op het meer is zeker de moeite waard. Daarna pik ik de route weer op en loop door het bos langs de Bärenfelsen naar de Marienruhe. Na een korte pauze bij dit uitzichtpunt daal ik verder af. Op de laatste kilometer maak ik nog een omweg naar de Haberer Turm. Hier heb ik voor de laatste keer tijdens deze wandelreis nog een uitzicht op de glooiende, groene heuvels van het Zwarte Woud.

Wandelroute Schwarzwaldsteig in Bad Griesbach (Zwarte Woud)

 • Lengte: 6,9 km (met omweg naar uitzicht op Glaswaldsee 10 km)
 • Wandeltijd: 3 uur (met omweg 3,5-4 uur)
 • Moeilijkheidsgraad: T1-T2
 • Hoogtemeters: ↗ 430 m  ↘ 430 m (met omweg 510 m)
Teufelskanzelsteig Bad Peterstal Griesbach wandeling Zwarte Woud

Disclaimer: Voor deze wandelreis werd ik uitgenodigd door Bad Peterstal-Griesbach. Het enthousiasme dat je leest, is zoals altijd 100% dat van mij. Verder bevat dit artikel affiliatie-links (gekenmerkt met een *). Als je iets via deze link bestelt, krijg ik hiervoor een commissie. Jou kost dat natuurlijk niets extra.

Geef een reactie