Het Hochsauerland staat niet voor niets bekend als een fantastisch wandelgebied. Vlak over de grens met Duitsland kan je hier mooi wandelen, bijvoorbeeld bij de Bruchhauser Steine in Olsberg. Deze indrukwekkende rotsformaties vallen direct op in het verder vrij glooiende berglandschap van het Sauerland. Een mooie wandeling rondom de Bruchhauser Steine is de Schmalahtal-Rundwanderweg die ook nog een paar andere highlights van het Hochsauerland meeneemt.
De wandeling rond de Bruchhauser Steine in het kort
- Lengte: 8 kilometer
- Tijd: 2,5 uur
- Hoogtemeters: 256 meter
- Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
- Start- en eindpunt: Wanderparkplatz Feuereiche (L743, 59939 Olsberg)
- Horeca: verschillende mogelijkheden in Bruchhausen
- Bekijk de wandeling hier op de kaart of download het gpx-bestand
Met de auto is het startpunt van deze wandeling bij de Bruchhauser Steine makkelijk te bereiken. Liever met het openbaar vervoer? Dat kan ook. Wij namen in Winterberg bus 356 naar Olsberg en daar bus R31 naar de halte ‘Unter den Steinen’. Vanaf deze halte wandel je langs het Wasserschloss Olsberg richting de Bruchhauser Steine en stap je dus halverwege de wandeling in.
De Bruchhauser Steine: zowel geologisch als ecologisch bijzonder
De Bruchhauser Steine in het Sauerland zijn om heel veel redenen een bezoek waard. Zodra je er in de buurt komt, zijn ze niet temissen: vier reusachtige rotsen tronen boven hetbos uit. Het zijn de restanten van een enorme vulkaanuitbarsting op de bodem van een zee uit het Devoontijdperk, zo’n 390 miljoen jaar geleden. In de volgende miljoenen jaren werden de afzettingen opgevouwen tot een bergketen en verweerde het zachte gesteende rondom het vulkanische gesteente. Wat overbleef zijn de vier rotsen: de Feldstein (45 m), de Ravenstein (72 m), de Bornstein (92 m) en de Goldstein (60 m).
Het gebied rondom de Bruchhauser Steine is een beschermd natuurgebied want hier leven en broeden bijzondere vogels zoals de oehoe en de slechtvalk. Lange tijd waren deze niet meer in Noordrijn-Westfalen te vinden, maar nu voelen ze zich hier weer thuis. De slechtvalk is in tegenstelling tot de oehoe tijdens een wandeling rondom de Bruchhauser Steine goed te zien! Ook groeien hier onopvallende, maar bijzondere plantensoorten, zoals de alpenscheefkelk, en zeldzame mossoorten.
Op de Schmalahtal-Rundweg door het Sauerland wandelen
De Schmalah is een beekje van 6 km lang dat ten westen van Willingen ontspringt en uitmondt in de Hoppecke in Brilon-Wald. Deze prachtige rondwandeling loopt door het Schmalah-dal en volgt de route van de plaatselijke B1-rondwandelroute en de langeafstandsroute Rothaarsteig. Startpunt van de wandeling is de Wanderparkplatz an der Feuereiche, maar als je met het openbaar vervoer reist, kan je ook in Bruchhausen beginnen. Je begint dus bij de Feiereiche, ofwel de vuureik. Dit is een kunstwerk dat het verhaal vertelt van het ontstaan van het leven in interactie met vuur. De kroon van de vuureik wordt gevormd door titanium platen, die in het donker worden verlicht door kunstmatige vlammen.
Op naar de Bruchhauser Steine!
Volg vanaf de vuureik de Rothaarsteig tot aan de Bruchhauser Steine. De Rothaarsteig gaat hier aan voorbij, dus als je een bezoek aan de reusachtige rotsen wil brengen, zal je de wandelroute even moeten verlaten. Sinds een paar jaar betaal je voor een bezoek aan de Bruchhauser Steine een kleine bijdrage: volwassenen €4,50 en kinderen €2,50 (korting met de SauerlandCard). Alleen al voor het uitzicht vanaf de Feldstein is dit de moeite waard. Wow, wat kan je hier ver kijken! Bij helder weer kan je vanaf hier zelfs het Teutoburger Wald zien.
Wist je dat het Rothaargebergte een mooie bestemming is voor een zomervakantie? Niet alleen kun je hier goed wandelen op verschillende niveaus, het Sauerland heeft nog veel meer activiteiten te bieden. Michal van de reisblog Van hier tot Timboektoe maakte een lijst met 9 tips voor een zomervakantie in het Sauerland.
Pauze in Bruchhausen of aan de Schmalahstausee
De wandelroute gaat vervolgens naar de wijk Bruchhausen in Olsberg. Hier is het de moeite waard om het Schloss Bruchhausen te bekijken. Dit herenhuis heeft een mooie vakwerkgevel en verder een vrij bijzondere architectuur. Over de zuidelijke voet van de Istenberg (721m) wandel je het Schmalahtal in en volg je het verloop van de beek naar de Schmalahstausee. Dit stuwmeer werd in 1989 aangelegd om de drinkwatervoorziening van Brilon veilig te stellen. Daarom mag je helaas niet zwemmen in dit meer, maar bankjes en vers groen gras nodigen uit tot een picknick. Vanaf de Schmalahstausee loop je nog een klein stukje door het bos weer terug naar de parkeerplaats bij de vuureik.