Op de Weltenburger Höhenweg van Kelheim naar Weltenburg in het Altmühltal

Je bekijkt nu Op de Weltenburger Höhenweg van Kelheim naar Weltenburg in het Altmühltal

Een makkelijke wandeling langs de Donau, spectaculaire rotsen en een klooster met een eeuwenoude brouwtraditie: dat is de Weltenburger Höhenweg in het Altmühltal. Je wandelt langs de Donau van Kelheim naar Kloster Weltenburg en daarna langs de andere kant van de rivier weer terug. Dat je halverwege de wandeling met een bootje naar de overkant van de Donau wordt gebracht, maakt deze wandeling extra spannend.

Wandelen in het Altmühltal in Beieren

Het Altmühltal is een mooi natuurgebied in de Duitse deelstaat Beieren. Het bevindt zicht ter hoogte van Regensburg, ten Noorden van de rivier de Donau. Met de glooiende heuvels, steile rotsen en lichte beukenbossen is het Altmühltal een perfect gebied om te wandelen. De 200 kilometer lange Altmühltal-Panoramaweg is een van de Top Trails of Germany en dat geeft al wel aan hoe goed je hier kan wandelen. Maar ook wie een dagje wil wandelen, kan hier goed terecht. Er zijn 16 zogenaamde Schlaufenwege, rondwandelingen die hoogtepunten van de langeafstandwandeling laten zien. Een daarvan is de Weltenburger Höhenweg (Schlaufe 27).

De wandeling Weltenburger Höhenweg in het Altmühltal in het kort

  • Lengte: 13 kilometer (rondwandeling)
  • Hoogtemeters: 390 meter
  • Tijd: ongeveer 3,5 uur
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk/gemiddeld
  • Start- en eindpunt: De parkeerplaats in de haven van Kelheim (Stadtknechtstraße, 93309 Kelheim)
  • Bekijk de Weltenburger Hohenweg op de kaart of download het gpx-bestand.

Wandelen langs de Donau en spectaculaire rotsen

De tour begint bij de aanlegsteiger in Kelheim. Het is leuk om voor je wandeling nog even een rondje door het stadje Kelheim te maken. Smalle straatjes, kleurrijke huizen en hier en daar een gezellig cafeetje maken Kelheim zeker een bezoek waard. Daarna verlaat je de stad op de Altmühltal-Panoramaweg en wandel je langs de Donau. Aan beide zijden van de Donau bevinden zich spectaculaire rotsformaties. Aan je rechterhand bevindt zich al snel een grot in een van die rotsen, waar je ook in kan gaan en zelfs met een trap omhoog kan. Erg gaaf!

Een pauze bij de Donaudurchbruch

Het wandelpad blijft ongeveer drie kilometer langs de Donau gaan en duikt vervolgens het bos in. Ik kan je echter aanraden nog door te wandelen langs de Donau tot je de Donaudurchbruch bereikt. Hier wordt de Donau opeens heel smal en aan weerszijden staan enorme rotsen. Aan de kant van het wandelpad is een klein kiezelstrand, dat zich perfect voor een korte pauze leent. Daarna kan je ervoor kiezen weer terug naar het officiële wandelpad te lopen en daar bergopwaarts richting Kloster Weltenburg te lopen of je gaat een steil wandelpad bij de Donaudurchbruch omhoog. Na ongeveer een kilometer bereik je dan ook de Weltenburger Höhenweg weer.

Met de boot naar Kloster Weltenburg

Hoe je ook bergopwaarts gaat, zodra je boven bent, kan je al een glim opvangen van het Kloster Weltenburg, dat zich achter Weltenburger Enge aan de Donau bevindt. Vervolgens zet je de afdaling in en kom je weer bij de Donau. Een traditionele Zille (lange, ondiepe boot) brengt je voor €1,50 over de Donau naar de beroemde Benedictijnenabdij. Kloster Weltlage is bekend vanwege de kunsthistorisch belangrijke Asamkerk en de meer dan 1000 jaar lange brouwerijtraditie. In de gezellige biertuin kan je de kloosterbieren proeven en weer energie tanken voor de terugweg.

Aan de andere kant van de Donau terug naar Kelheim

Wie genoeg heeft gewandeld, kan met de boot terug naar Kelheim. De Weltenburger Höhenweg gaat echter aan de andere kant van de Donau terug naar Kelheim en ook dit stuk is nog de moeite waard om te wandelen. Deze route is wel iets minder spectaculair: je loopt vooral door het bos en de weilanden.. Maar bij het Wieserkreuz kun je van een prachtig uitzicht op het Donaudal en de Befreiungshalle genieten. Daarna ga je steil bergafwaarts, wandel je een klein stukje door industrieel gebied en brengt de Maximiliansbrücke je terug naar Kelheim.

Geef een reactie