Winter in de natuur rond Bad Gastein: winterwandelen & langlaufen

Je bekijkt nu Winter in de natuur rond Bad Gastein: winterwandelen & langlaufen

Hoe verder de trein het dal inrijdt, hoe groter de voorpret wordt. Rechts van me rijzen de hoge bergen de lucht in. Links van me ligt het dal met met besneeuwde huizen en boerderijen. Daarachter: ook bergen. En voor ons wordt het dal steeds smaller. Als ik in Bad Gastein uitstap, loopt er slechts nog enkele wintersporters over straat, de rest staat al op de berg. Voor vanmiddag is er harde wind en veel sneeuw voorspeld. Ik gooi mijn backpack op m’n rug en zorg dat ik zo snel mogelijk kan starten aan mijn eerste winterwandeling. Als het er vanuit de trein al zo veelbelovend uitzag, hoe is het dan daarboven in de bergen?

Winterwandelen in de schitterende natuur van Gastein

Als je ergens goed kunt winterwandelen, dan is het wel in Gastein. Het dal heeft drie verschillende zij-dalen, waar je door prachtige witte bossen kunt lopen. Maar ook tussen de drie plaatsen in het dal van Gastein zelf kun je wandelen. Naar keizers en keizerinnen vernoemde promenades zorgen daarnaast voor makkelijke, maar mooie wandelroutes.

Winterwandeling Sportgastein: omringd door bergtoppen

Een van de drie zijdalen van Gastein is het Nassfeldtal, bij de meesten bekend als Sportgastein. Dat is eigenlijk alleen de naam van het begin van het dal waar de wintersportfaciliteiten zijn, maar hé, het klinkt zo lekker. De meeste mensen nemen de lift aan het begin van het dal omhoog om te skiën. Maar ik ga een ander soort wintersport in Gastein beleven: niet op de piste, maar in de natuur. Abseits der Piste, zoals de Oostenrijkers zeggen. Dus wandel ik over het winterwandelpad verder het dal in. In het Nassfeldtal ben je omringd door de schitterende natuur van Nationalpark Hohe Tauern en en ik kijk mijn ogen uit naar de bergtoppen van wel 3000 meter hoog.

Het is maar goed dat ik meteen zo genoten heb van het uitzicht op de bergen, want inmiddels komen er steeds meer donkere wolken van de Karintische kant. De winterwandelroute is er niet minder mooi om. De wandelpaden volgen het verloop van de rivier, die als een zwarte, meanderende sliert door het witte landschap slingert. Steeds verder wandel ik het dal in tot ik met een bruggetje het water oversteek en weer de andere kant op wandel. Ik ben inmiddels de enige wandelaar in Sportgastein en geniet in stilte van het indrukwekkende landschap. De wind trekt aan, de sneeuw wordt dikker. Ik laat me niet kennen en plak ook de kortere wandelroute bij het Valeriehaus eraan vast. Deze route gaat iets omhoog en ik kan me voorstellen dat je vanaf hier normaal een schitterend uitzicht over het dal hebt. Ik zie nog net hoe een paar mensen door de sneeuw van de hut naar hun auto rennen. Ik banjer terug door de verse poedersneeuw naar beneden en stap – zelf ook bedekt met een vers laagje wit – weer in de bus. “Geht’s dir gut?” vraagt de buschauffeur vriendelijk. Mijn grote glimlach zegt genoeg.

Praktische informatie: In Sportgastein starten twee winterwandelroutes: een van 5 km en een van 1 km. Ik raad je aan ze te combineren. Bekijk mijn route op Komoot. Sportgastein is bereikbaar met de bus 550 vanuit St. Johann im Pongau, Dorfgastein, Bad Hofgastein en Bad Gastein.

Wandeling door het sprookjesachtige Kötschachtal

Ook het Kötschachtal is een van de zijdalen van Gastein. Het woord winter wonderland treft het 100%. Het besneeuwde dennenbos, de meanderende rivier, de kleine houten hutjes, de indrukwekkende bergen: je kijkt je ogen uit als je gaat winterwandelen in het Kötschachtal in Gastein. Wie genoeg energie heeft, loopt de volledige route naar het Alpenhaus Prossau aan het einde van het dal en weer terug. Vanaf de bushalte Grüner Baum zijn dat ongeveer 11 kilometer. Je kunt ook al in Bad Gastein starten en over de Kaiser-Wilhelm-Promenade naar het begin van het dal lopen. Er komen dan nog ongeveer vijf kilometer bij.

Praktische informatie: De winterwandelroute Grüner Baum – Prossau is 11 km (235 hm). Bushalte Grüner Baum is bereikbaar met bus 555 vanuit Bad Hofgastein of Bad Gastein.

Nog meer winterwandelplezier: met of zonder gids in Gastein

Door de zijdalen en promenades heeft Gastein de wandelaar ook in de winter veel te bieden. Bekijk alle winterwandelingen op de website van Gastein. Ga je liever met een gids op pad? Ook dat kan. Bijna dagelijks worden er winter- en sneeuwschoenwandelingen met gids aangeboden. Zo start er elke zaterdag om 13 uur een wandeling bij de Tourist-Information in Bad Gastein. Het hele winterprogramma in Gastein vind je in de online kalender. En wel zo fijn: met de Gastein Card krijg je korting op veel activiteiten en sommige, zoals de wandeling vanuit Bad Gastein, zijn zelfs gratis (lees daarover onderaan in het artikel meer).

Op de latten door de natuur: langlaufen in Gastein

“Ik heb geen sportschool nodig, moet je kijken wat ik hier heb,” zegt Hannes Bassetti en maakt een groots gebaar om zich heen. We staan aan de rand van de langlaufloipe in Böckstein. Links, rechts, voor, achter: we zijn omringd door bergen. Hannes is er geboren en het is dan ook bijna vanzelfsprekend dat hij leerde skiën. In de loop van de tijd verruilde hij de skilatten voor langlauflatten en werd leraar. Vandaag is hij mijn leraar. En dat wordt nog een uitdaging, zo begrijpt ook Hannes als hij me de volgende vragen stelt: “Heb je ski-ervaring?” Ik schud mijn hoofd. “Snowboarden dan?” Ik schud nog een keer. “Ehm, schaatsen?” Eindelijk een ja. “Ik ben toch Nederlander,” antwoord ik lachend. Hannes ziet het weer zitten: “Dan ken je in ieder geval het gevoel van iets onder je voeten dat wegglijdt.”

We beginnen met korte oefeningen om een gevoel van de langlauf-beweging te krijgen. Ook vallen en opstaan hoort daarbij want “als je weet hoe je moet opstaan, ben je minder bang om te vallen,” aldus Hannes. En dan is het tijd om in de loipe te stappen. In de tijd die volgt, gaat het langlaufen steeds beter en word ik steeds enthousiaster. Wat een heerlijk gevoel! Langlaufen is sportief en relaxed tegelijkertijd. Bergop moet je echt power geven, bergaf gaat bijna vanzelf. Of ik ook nog van de wat hogere heuvel wil proberen? Tuurlijk, ik weet immers hoe ik moet vallen en opstaan. Gelukkig maar want nog geen tien meter heuvelafwaarts lig ik al in de sneeuw. “Misschien toch iets te hoog gegrepen?” vraag ik lachend aan Hannes, die ook op de grond ligt omdat hij me overeind probeerde te houden. We houden het bij het beginnersrondje op de langlaufloipe van Böckstein. Alle tijd om te oefenen, van het uitzicht op de bergen en de bevroren watervallen te genieten en te lachen.

Tip: Voor €15,- per dag kun je langlaufskis huren bij Langlaufidylle, het langlaufcentrum van Hannes en zijn broer Patrizio. Er zijn locaties in Böckstein (Bad Gastein) en Bad Hofgastein. Je kunt ook privé- en groepslessen boeken. Bovendien biedt Langlaufidylle regelmatig sneeuwschoenwandelingen met gids aan, ook met volle maan!

Beleef een wintersprookje met de culinaire winterreis in Gastein

Na een klein uur door het winter wonderland te zijn gegleden met de arrenslee, zie ik de eerste lichtjes. De paarden gaan over op een langzame draf. Voor ons staat het Alpenhaus Prossau nu in volle glorie: het lijkt wel een locatie uit een film. We kruipen onder de dekens vandaan en stappen de warmte van het gasthof binnen. Een paar minuten later staan er al dampende borden eten voor ons. Wat een fantastisch slot van deze avond.

Maar even terug naar het begin. Ongeveer twee uur eerder zijn we aan het begin van het Kötschachtal gestart met een korte fakkelwandeling. Onderweg vertelt gids Hans Naglmeyer over de natuur en geschiedenis van Gastein. We stoppen bijvoorbeeld bij ogenschijnlijk oninteressant hoopje rotsen. “Hier voltrekt zich een bijzonder natuurfenomeen,” vertelt Hans. Het zijn de zogenaamde Kaltluftröhren. “In de winter hoopt zich tussen het los liggende gesteente koude lucht op. Als de sneeuw smelt, stroomt de koude lucht naar buiten en wordt er nieuwe lucht naar binnen gezogen, die dan weer sterk afkoelt. Daardoor is rondom de plek van zo’n windgat arctische vegetatie te zien.” Voor zulke interessante verhalen is het altijd interessant om met een gids op pad te zijn.

Na een klein uurtje wandelen horen we muziek. Door de weerkaatsing tussen de bergen is het onmogelijk precies te horen waar het geluid vandaan komt. Tot we het licht van de Himmelwandhütte zien, een knusse hut die bekendstaat om de creatieve apfelstrudel en andere gutbürgerliche gerechten. Nadat we buiten met een beker huisgemaakte glühwein naar de drie blaasmuzikanten hebben geluisterd, krijgen we binnen het voorgerecht: Kaspressknödel-Suppe. Mmm! Wat betreft de hoeveelheid had het bijna een hoofdgerecht kunnen zijn, maar we hebben dan ook nog een flinke rit voor ons. Met de arrenslee, welteverstaan. We worden puur op paardenkracht voortgetrokken door het Kötschachtal. De vers besneeuwde paden en bomen lichten door de maan op. Het voelt een beetje alsof ik in een film zit. Niet op een kitscherige manier, het is gewoon heel erg bijzonder. En helemaal aan het einde van het dal duikt het Alpenhaus Prossau op, waar we genieten van het hoofd- en nagerecht. De paardenslee brengt ons weer terug naar het startpunt. En geloof het of niet: halverwege begint het ook nog te sneeuwen.

Praktische informatie: De Kulinarische Winterreise vindt in 2022 nog vier keer plaats: op 4 en 18 februari, en op 4 en 11 maart. Start is om 17:30 uur bij bushalte Grüner Baum, waar je rond 21:30 uur weer terugkeert. Deze bijzondere ervaring kost €79,-. Boeken kan via het Kur- und Tourismusverband Bad Gastein (badgastein@gastein.com of +43 6432 3393 560).

Tips voor Bad Gastein in de winter: dit wil je zien en doen

Bad Gastein, de naam zegt het al: het is een kuuroord. En wat voor eentje. Keizerin Elisabeth van Oostenrijk-Hongarije (‘Sisi’), componist Franz Schubert, de sjah van Perzië en andere bekende bezoekers wisten en weten het stadje al te vinden. Soms vanwege de radon bevattende bronnen, die een heilzame werking werden toegeschreven, soms om te wintersporten, soms om te flaneren. In de jaren 60 sliep Bad Gastein door het afnemende toerisme een beetje in en kwamen hotels leeg te staan. Superzonde natuurlijk en dat wordt stukje bij beetje nu weer opgepakt. Bad Gastein is ontwikkeling en dat maakt het een interessante vakantiebestemming voor iedereen die niet van stilstand houdt.

Als je Bad Gastein op wintersport bent, wil je dit niet missen:

  • De waterval van Bad Gastein. Ja, echt, midden in Bad Gastein stort het bergwater de diepte in. Een spectaculair gezicht!
  • Bekijk het stadje eens vanuit een ander perspectief met Flying Waters. Deze zipline laat je van de ene naar de andere kant van Bad Gastein vliegen, over de waterval heen. In een relaxed tempo, dus je hebt alle tijd om te kijken.
  • Dit is een tip voor de adrenaline-junkies: rodelen bij de Bellevue Alm. Met een schattige eenpersoonslift word je omhooggebracht. Aan het haardvuur in de hut kun je opwarmen met wat te eten en drinken voordat je met een slee weer naar beneden roetsjt. Dit alles kan zowel overdag als ’s avonds. Onder de donkere sterrenhemel is dit helemaal een bijzondere ervaring! Actuele informatie vind je hier.
  • Ontspannen kan bij de Felsentherme. Zwemmen met de besneeuwde bergen in je blikveld en tot rust komen in de sauna met panorama-uitzicht. Je hebt de keuze uit veel verschillende soorten sauna’s en diverse zwembaden. Heerlijk na een sportieve dag op de wandelschoenen of langlaufski’s.

Gastein heeft trouwens nog twee andere charmante dorpen: Bad Hofgastein en Dorfgastein. Beide weer met een heel andere flair dan Bad Gastein. Bad Hofgastein is ook een kuuroord mét bijbehorende thermen (de Alpentherme), die ook voor families geschikt zijn. Lekker wandelen kun je vanuit deze plaats bijvoorbeeld in het Angertal. Dorfgastein heeft juist de uitstraling van een gezellig Oostenrijks dorp en ook hier starten verschillende wandelroutes. Kortom: een dal, drie dorpen, heel veel mogelijkheden. En allemaal goed bereikbaar met de bus, of zelfs te voet over de promenades.

Praktisch: de Gastein Card voor openbaar vervoer en activiteiten

Ingecheckt bij je accommodatie? Na het betalen van de toeristenbelasting, krijg je de Gastein Card. Heel handig! Met de Gastein Card kost elke rit met de bus nog maar €1,50 (uitzondering: als je door de tunnel naar Sportgastein rijdt, betaal je wel de tol extra). Ook krijg je korting op allerlei activiteiten, zoals een ontbijt bovenop de berg, schaatsen en ijsklimmen. Tot slot krijg je ook nog korting op entree voor een aantal locaties in Gastein, zoals de Felsentherme, de Alpentherme, de gondels en meer. Bekijk het hele overzicht van de voordelen van de Gastein Card.

FAQ – Alternatieve wintersport in Gastein

Kan ik op wintersport naar Gastein met de trein?

Zeker weten! Gastein heeft drie stations, waar ook de internationale Eurocity stopt: Dorfgastein, Bad Hofgastein en Bad Gastein. Je kunt al in minder dan 12 uur en met maar twee of drie overstappen vanuit Nederland naar Gastein reizen. Alternatief je kun je ’s nachts met de NightJet van Amsterdam, Utrecht of Arnhem naar Rosenheim reizen en daar overstappen op de Rail Jet 111 naar Gastein. Tickets voor deze treinreis kun je o.a. bij NSInternational.nl* bestellen. Ter plekke kun je gebruikmaken van de ski- en lijnbussen.

Kun je in Gastein op wintersport zonder auto?

Erg goed zelfs. Je kunt met de trein naar Gastein (zie hierboven) en ter plekke gebruikmaken van de ski- en lijnbussen. Met de Gastein Card kost elke rit (m.u.v. die naar Sportgastein) €1,50. Overdag rijden de bussen erg regelmatig, ’s avonds helaas een stuk minder.

Is er in Gastein genoeg te doen als je niet gaat skiën?

Ik was onder de indruk van het aanbod aan activiteiten die niet op de piste plaatsvinden. Gastein heeft kilometers aan winterwandelpaden en loipes. Je kunt ook gaan sneeuwschoenwandelen. Bovendien is het winterprogramma in Gastein erg uitgebreid: van tochten met de arrenslee tot wandelingen met een gids tot ontbijten bovenop de berg.

Tip voor een accommodatie?

Ik verbleef ik Gasthof zur Post in Böckstein. Aanrader! Het ligt halverwege tussen Bad Gastein en Sportgastein, vlakbij een bushalte. Daardoor kun je alle kanten op. De kamers en appartementen zijn modern, maar wel met de knusse, Oostenrijkse sfeer. En het eten: mmm! Chef Markus weet echt wat hij doet, ook voor de vegetariërs.

– Disclaimer/voor de transparantie: Ik werd voor de reis naar Gastein uitgenodigd door Gasteinertal Tourismus GmbH. Het enthousiasme dat je leest, is zoals altijd 100% dat van mij. Verder bevat dit artikel affiliate links (met * gemarkeerd). Als je via een van deze links een bestelling doet, krijg ik daarvoor een kleine commissie. Dit kost jou natuurlijk niks. Dankjewel!

Geef een reactie