Ach, wat is buitenzijn in de winter toch fijn. Rode wangen van de frisse lucht, genieten van de rust in de natuur en daarna lekker opwarmen met chocolademelk. Het liefst horen we de sneeuw kraken onder onze schoenen, maar in Pfronten kun je ook perfect wandelen in de winter als er eens wat minder of geen sneeuw ligt.
Ook in de winter wandelen op drie hoogtes in Pfronten
Wat Pfronten zo’n perfect uitgangspunt voor wandelingen maakt? In en rondom Pfronten kun je op drie hoogtes wandelen: in het dal, op ‘halve’ hoogte op de lagergelegen bergen in het Vooralpenland en op de bergtoppen van de Allgäuer Alpen. Dat kan ook in de winter, of er nu sneeuw ligt of niet. Maar een ding is zeker: in de winter zoeken we graag de zon op. In dit artikel vind je tips voor zonnige winterwandelingen op drie verschillende hoogtes in en rondom Pfronten.
Wandelen langs de meren in Pfronten: Weissensee en Alatsee
In de warme maanden ligt het voor de hand een van de vele meren in de omgeving van Pfronten op te zoeken. En in de winter? Ook! Oké, een duik in het water is nu alleen nog voor de die-hards weggelegd, maar wandelen langs de waterkant is ook in de winter leuk.
Weissensee of Alatsee? Ik kan niet kiezen. En dat hoeft ook niet, want je kunt deze meren goed met een wandeling combineren. Ik start aan de Weissensee en loop langs de westelijke en noordelijke oever heerlijk in de winterzon. Dan zet ik de stijging naar de Alatsee in. Dit is een van mijn lievelingsmeren in de omgeving van Pfronten. Het ligt ingebed tussen de toppen van de Saloberkamm en is omringd door bos, waardoor het tegelijkertijd mysterieus en idyllisch is. Ik heb het hier zelden druk meegemaakt, maar vandaag slaat alles: ik heb het wandelpad rondom de Alatsee bijna voor mezelf. Daarna daal ik weer af naar de Weissensee en loop langs de zuidelijke oever terug naar mijn startpunt. In het bos ontdek ik op de valreep nog een voordeel van wandelen in de winter: doordat de bomen geen blad meer hebben, heb je veel beter zicht op de Weissensee!
Wandelen naar de burchtruïnes in Eisenberg
De lucht kleurt al een beetje roze als ik omhoog naar de Burgruine Eisenberg loop. Gewapend met een een thermosfles koffie en dik ingepakt met een winterjas, muts en handschoenen ben ik vanochtend vroeg aan mijn wandeling begonnen. Nou ja, vroeg… In de winter is juist het voordeel dat je niet ultravroeg hoeft op te staan om bij het wandelen een mooie zonsopkomst te beleven. Een klein halfuur later bereik ik de ruïne, vlak voordat de zon over de Säuling piept en de glooiende Vooralpen in een gouden licht hult. De miniatuurbomen en -huizen werpen lange schaduwen in het bevroren landschap. Al gauw kan de dikke winterkleding uit, en niet alleen omdat ik van binnen opwarm door de hete koffie. Daar is de winterzon!
Voordat ik verder wandel, slenter ik nog even door Burgruine Eisenberg en Burgruine Hohenfreyberg, die ook wel de ’tweelingruïnes’ genoemd worden. Ze werden beide in roerige tijden neergezet. Burgruine Eisenberg werd gebouwd in de 14e eeuw toen Tirol de Burg Loch van de familie Hohenegger uit de Oberallgäu met geweld innam en de adelijke familie een nieuwe heerschappij stichtte. De ernaast gelegen burcht Hohenfreyberg werd ongeveer een eeuw later gebouwd door Friedrich von Freyberg, die de andere burcht van zijn vader kon erven, maar niet wilde hebben. Friedrich wilde een ode brengen aan het glorieuze ridderschap van de Staufer periode en bouwde zijn burcht op de heuvel ernaast in hoog middeleeuwse stijl.
Vanaf de burchtruïnes zijn er verschillende wandelmogelijkheden. Ik wandel naar de Schloßbergalm en weer terug naar Pfronten. Dit is de wandelroute ‘Drachenblick’, genoemd naar het fantastische uitzicht op bergen Falkenstein en Kieberg, die als draken voor de poort naar de Allgäuer Alpen liggen. Je kunt ook op de route ‘Eisenberg-Runde Natur Pur’ naar de Kögelweiher lopen.
De zonnezijde van Pfronten: winter op de Breitenberg
De allermeeste kans op een winterwonderland heb je als je het hogerop zoekt. Of er nu veel of weinig sneeuw ligt, een winterwandeling op de Breitenberg in Pfronten is altijd een goed idee. Met de Breitenbergbahn verlaat ik in een oogwenk het dal. Een klein kwartier later heb ik de winter én winterzon in Pfronten gevonden. Ik maak een kleine winterwandeling naar de Ostlerhütte: vanaf het bergstation van de lift is het ongeveer een uur lopen. Toch kan ik het niet laten onderweg een pauze in te lassen op een bankje met uitzicht op de besneeuwde Aggenstein.
Daarna loop ik het laatste stukje naar het hoogste punt: de top van de Breitenberg op 1838 meter. Het 360º-uitzicht op de Allgäuer Alpen, Tannheimer Berge en het Alpenvoorland is indrukwekkend, zeker omdat de hoogste bergtoppen met een laagje sneeuw bedekt zijn. Op een paar meter afstand van het Gipfelkreuz staat de Ostlerhütte. “Hütte mit Herz” wordt deze berghut ook wel genoemd. En wie van de ijzige kou door de deur de warme Stube betreedt, snapt precies waarom. “Wat wil je drinken?” is het eerste wat ik hoor. En dan: “Zoek een lekker plekje uit.” Ik kruip op de bank met uitzicht op de Aggenstein en smul van mijn frambozentaart, liefdevol gedecoreerd met rozenblaadjes, en warme chocolademelk. Ik kan hier nog uren blijven zitten en neem me voor ook eens te overnachten in de berghut. Maar vandaag ga ik gewoon weer terug naar het dal. “Komm gut runter!” wenst een van de medewerkers me als ik mijn rits dichttrek en weer de winter in stap.
Winter in Pfronten: warme afsluiters van je wandeldag
Genoten van het wandelen in de winterzon in Pfronten? Sluit je dag warm af met een van deze tips:
- Opwarmen en je lichaam wat ontspanning gunnen kan in het Alpenbad Pfronten. Bij het zwembad hoort ook een sauna.
- Van binnen opwarmen met traditionele Kässpatzn? Na je winterwandeling kun je bij de gevarieerde gastronomie van Pfronten weer op krachten komen.
- Tropisch warm is het in het Schmetterling Erlebniswelt in Pfronten, waar je vele verschillende soorten vlinders kunt bewonderen.
- Oké, hier moet je wel zelf iets doen om warm te worden, maar als de winter op zich laat wachten, krijg je bij het schaatsen in het Eisstadion Pfronten vanzelf wel het wintergevoel.
– Disclaimer: Dit artikel schreef ik in samenwerking met Pfronten Tourismus. Het enthousiasme dat je leest, is zoals altijd 100% dat van mij. –