Winterplezier in het Stubaital: sleeën, langlaufen & wandelen

Je bekijkt nu Winterplezier in het Stubaital: sleeën, langlaufen & wandelen

De ene dag trek je de sneeuwschoenen aan, de andere dag spring je op de slee. Of verruil de wandelschoenen eens voor een paar langlaufski’s. Waar je ook zin in hebt, in het Stubaital is in de winter van alles te doen. Dit mooie dal ligt centraal in Tirol (Oostenrijk), iets ten zuiden van de stad Innsbruck. Vanwege de goede verbinding met Innsbruck is het Stubaital ook perfect voor wintersporters die met de trein en bus willen reizen!

Milderaunalm: omhoog wandelen, naar beneden sleeën

Vanuit Innsbruck reis ik met de bus naar het Stubaital. Dit dal ligt iets te zuiden van de Oostenrijkse stad; met bus is het nog ongeveer 40 minuten rijden. De lucht is stralend blauw en de zon schijnt. Ik breng daarom snel mijn bagage naar mijn accommodatie en rijd dan met de bus naar Krössbach, een van de wijken van het langgerekte dorp Neustift im Stubaital. Via een geasfalteerde weg loop ik naar de wandelparkeerplaats Oberegg, waar de winterwandeling naar de Milderaunalm begint. Ondanks de milde temperaturen ligt op het brede bospad nog behoorlijk wat sneeuw, waardoor ik meteen in de winterstemming ben. Het is halverwege de middag en de laatste zonnestralen piepen tussen de bomen door. In de derde bocht suizen twee jongens op een slee langs. Deze winterwandelroute is tegelijkertijd de rodelbaan naar beneden.

Met elke haarspeldbocht wordt het uitzicht op de bergen aan de andere kant van het dal beter. Het zijn de indrukwekkende Habicht-Elferkamm en de Serleskamm. Na een kleine anderhalf uur bereik ik de Milderaunalm. Voordat ik met de slee naar beneden roetsj, geniet ik in de knusse hut van warme chocolademelk en huisgemaakte topfenstrudel. Daarna laat de eigenaar van de Milderaunalm me zien waar ik een huurslee kan pakken. Drie, twee, een… Zoef! En weg ben ik. Met volle vaart slee ik door het bos naar beneden. De rodelbaan van de Milderaunalm naar Oberegg is 4,1 kilometer lang en daalt 470 meter. Oftewel: dat gaat flink hard naar beneden. Wiiieehoeee! Het is trouwens wel de moeite waard een keertje vaart te verminderen en te genieten van het fantastische uitzicht op de bergen – zeker zo laat in de middag is het net een schilderijtje!

Winterwandelen & rodelen Milderaunalm in het Stubaital

 • Afstand: 10,4 km (6,3 km wandelen en 4,1 km sleeën)
 • Hoogtemeters: ↗ 540 m  ↘ 540 m
 • Bereikbaar met het OV: ja, je kunt deze wandeling starten bij bushalte ‘Neustift i. St. Krößbach Edelweiß’. Hier stopt buslijn 590 tussen Innsbruck en Stubaital Gletscher.
 • Horeca: Milderaunalm
 • Bij de Milderaunalm kun je voor €6,- een slee huren. Je kunt die daarna aan het einde van de rodelbaan bij de parkeerplaats laten staan.
 • Controleer als je wilt sleeën vooraf of de rodelbaan geopend is. Dat kan op de website van de Milderaunalm of in het actuele overzicht van de rodelbanen in het Stubaital.
Wandelen rodelen Milderaunalm Stubaital Neustift

Winterwandelen met een Bergführer in het Stubaital

“Harald” zegt hij met een diep stemgeluid terwijl hij stevig mijn hand drukt. Voor me staat een lange man met een groene jas met het International Mountain Leaders-logo. Zijn gezicht is tekenend voor iemand die veel buiten is, zijn lach is vriendelijk. Harald is precies zoals ik me een Bergführer voorstel. Vandaag neemt hij me mee de Stubaier Alpen in. Ons eerste doel: de Falbesoner Nockalm. Op een open plek blijft Harald staan. “Dit is een typische lawinegevaarlijke plek,” vertelt hij en wijst naar de bergrug rechtsboven ons, “Daar is het steil en kan de sneeuw plotseling gaan schuiven. Doordat we hier in een soort vallei staan, kan de sneeuw er mooi doorheen glijden tot in het dal. De bomen die er nog staan, kunnen dan als luciferhoutjes breken.” Even verderop zien we hoe een lawine kort geleden inderdaad naar beneden is gekomen. In het dal is vanwege de frequente lawines daarom de Galerie, een betonnen bovengrondse tunnel over de weg, gebouwd. Harald vertelt me onderweg veel over verschillende soorten sneeuw. Zo zijn wintersporters blij met Firnsee, een korrelige substantie die door vriezen en dooien ontstaat, maar niet met Schwimmschnee, grote sneeuwkristallen die snel tot lawines leiden.

We zijn zo in gesprek dat ik nauwelijks merk hoeveel hoogtemeters we maken en plotseling maakt bij de Falbesoner Nockalm het bos plaats voor een wijds panorama-uitzicht. Vanaf hier kun je prachtig de Stubaitaler Gletscher en daarachter de Zuckerhütl, Wildkarspitze en Daunkogel zien. We staan een tijdje in stilte te genieten en beginnen dan aan de afdaling. Als we bijna weer in het dal zijn, gaan we op een bankje in de zon zitten. “Heb je nog energie?” vraagt Harald. Tot slot heeft hij namelijk nog een verrassing in petto. We wandelen een stuk van de WildeWasserWeg, een wandelroute langs de watervallen in het Stubaital. We gaan eerst naar de brug bij de Langetaler Wasserfall. Het water stroomt langs de ijspegels en tussen de besneeuwde rotsen naar beneden. We volgen de route een stukje stroomafwaarts en komen dan bij de Ruetz Katarakt, een diepe kloof waar de Reutzbach doorheen stroomt. Het is een fantastische afsluiter van deze wandeling.

Tip: Elke dinsdag kun je gratis een winterwandeling met gids maken in het Stubaital. Er gaat een Bergführer van Stubai Alpin mee. Aanmelden kan via +43 (0) 5226 3461. De route kan afwijken van de route die wij hebben gelopen omdat de gids op basis van het weer, de sneeuw, het lawinegevaar en de groep een veilige route kiest. Als je je aanmeldt, hoor je welke route gewandeld wordt.

Let op: dit is geen officiële, geprepareerde winterwandelroute. Op het pad tussen de parkeerplaats Nürnberger Hütte en de Falbesoner Nockalm kan lawinegevaar zijn. Op de WildeWasserWeg kan het glad zijn. Het is verstandig om deze winterwandeling met een ervaren gids te komen.

Wintersprookje in het Stubaital: WinterWandernacht Klaus Äuele

Zin om ’s avonds nog wat te gaan doen in het Stubaital? De WinterWandernacht in Klaus Äuele is een echte belevenis. Sfeervolle verlichting, diverse winteractiviteiten zoals schaatsen en fakkelwandelingen, gezellige muziek en kraampjes met Tiroolse specialiteiten: tijdens de WinterWandernacht wordt het gemeentedeel Klaus Äuele omgetoverd in een winterwonderland. Actuele informatie over de WinterWandernacht vind je bij de events op de website van het Stubaital.

Sneeuwschoenwandeling in het Serlesgebied

Bij het dalstation van de Serlesbahnen in Mieders ligt een gekleurde berg stokken en sneeuwschoenen. Met een grote glimlach deelt wandelgids Regina ze aan de groep uit en zegt: “Wie klaar is, kan alvast met de gondel naar boven, daar de sneeuwschoenen aandoen en van de zon genieten.” Dat laat ik me geen twee keer zeggen, want het is behoorlijk fris op de vroege ochtend. Een kwartiertje later zijn alle tien deelnemers boven en gaan we van start. “We maken vandaag een sneeuwschoenwandeling naar het Waldraster Jöchl,” vertelt Regina, “We gaan eerst een stuk door het bos naar beneden. Zet je voeten war breder uit elkaar vanwege de sneeuwschoenen en let op eventuele niet bedekte boomwortels.” Als we daarna het pad omhoog naar het Waldraster Jöchl nemen, zien we ook veel sporen van toerskiërs. Regina vertelt dat het ook een populaire skitour-route is omdat het door het bos een relatief veilige tocht is, ook bij bijvoorbeeld een föhnstorm of heftige sneeuwval.

Hoe hoger we komen, hoe beter het uitzicht wordt. In de diepte ligt Innsbruck en daarachter het Karwendelgebergte. Aan de andere kant krijgen we steeds beter zicht op de Serles, die als een ogenschijnlijk losstaande pyramide boven de andere bergen uittorent. De berg werd in 1579 voor het eerst bestegen door Georg Ernstinger. Onderweg viel hem ook het bijzondere water bij Maria Waldrast op. Maria Waldrast is het hoogstegelegen bedevaartsoord van Tirol en het water dat uit de bron naast het klooster komt, draait naar rechts. Daarom en door de lange weg die het water door kalkgesteente aflegt voordat het uit de bron bruist, wordt het bijzondere eigenschappen toegewezen. Bij het klooster hoort ook een kleine kapel in het bos, waar we langslopen. We hebben nog tijd, zegt Regina, dus we passen de route aan en dalen af naar het klooster zodat we even binnen kunnen kijken. Na een slok van het frisse water lopen we terug naar de Serlesbahnen. Maar voordat we met de gondel naar het dal gaan, ploffen we nog even op het terras het Bergrestaurant Köppeneck en genieten van de zon en Tiroolse specialiteiten.

Sneeuwschoenwandeling met gids bij de Serlesbahnen in Mieders

 • Afstand: 7,2 km
 • Hoogtemeters: ↗ 350 m  ↘ 350 m
 • Bereikbaar met het OV: ja, de Serlesbahnen in Mieders zijn bereikbar met buslijn 590 vanuit Innsbruck en Stubaital Gletscher. Daarna kun je met de gondel van de Serlesbahnen omhoog naar het startpunt van de wandeling.
 • Horeca: Bergrestaurant Koppeneck
 • Let op: de route die je bij de tour met gids loopt, kan afwijken van deze route. De gids bepaalt op de dag zelf welke route geschikt is i.v.m. het weer, de sneeuw en de groep.
Sneeuwschoenwandelen Waldraster Jöchl Serlesgebiet Stubaital

6 kilometer slee-plezier: de rodelbaan Elfer – Neustift

Na de sneeuwschoenwandeling is het nog niet klaar met de actie voor vandaag. Als ik in de bus terug naar mijn accommodatie in Gasteig zit, besluit is spontaan nog een tussenstop in Neustift te maken. Daar ga ik met de gondel van de Elferbahnen omhoog. Het eitje van de gondel zit stampvol: ik deel ‘m niet alleen met vier andere meiden, maar ook nog met vijf sledes. Wie namelijk een slee mee naar boven neemt, kan daarna 6,6 kilometer lang naar beneden rodelen op de Sportrodelbahn Elfer – Neustift Dorf. Met een gemiddelde hellingsgraad van 13% is deze rodelbaan iets voor wintersporters die wel van een beetje adrenaline houden.

Ik voel mijn hart in mijn borst bonzen als ik op de slee ga zitten. Los geht’s! Na de eerste bocht is mijn laatste beetje zenuwen weg en vlieg ik met volle vaart door de sneeuw. Ik kan alleen maar denken: “Dit. Is. Zo. Vet.” Soms maken de bomen plaats voor een fantastisch panorama-uitzicht op het hele Stubaital en de bergen. Ik pik elke laatste zonnestraal van vandaag mee tot ik na een klein halfuur weer in het dal sta. Het liefst zou ik nog een keer de berg op en af gaan, maar de gondel is inmiddels gestopt, de zon is achter de bergen verdwenen en het is tijd om op te warmen in de sauna van het hotel.

Sleeën op de Sportrodelbahn van Elfer naar Neustift

 • Afstand: 6,3 km + 300 meter lopen
 • Hoogtemeters: ↘ 808 m
 • Bereikbaar met het OV: ja, buslijn 590 vanuit Innsbruck en Stubaital Gletscher stopt bij bushalte ‘Neustift Abzweig Elferbahnen’.
 • Bij het dalstation Elferbahnen kun je voor €8,- een slee huren (voor de hele dag). Borg: €50,-. Een enkele rit omhoog met de gondel kost €12,- voor volwassenen.
 • Controleer vooraf in het actuele overzicht van de rodelbanen in het Stubaital of de rodelbaan geopend is.
Rodeln Elfer Neustift Stubaital

Tijdens mijn wintersportreis in het Stubaital overnachtte ik in het Gasteigerhof. Dit fijne wellness-hotel ligt in Gasteig, een van de kernen van Neustift im Stubaital. Elke avond wordt er een heerliijk 5-gangen-diner geserveerd (ook vegetarisch mogelijk). Het hotel heeft een spa met onder meer een bio-kruidensauna en stoombad, en een klein zwembad. De bushalte ligt op ongeveer 5 minuten lopen vanaf het hotel.

Langlauf-paradijs Falbeson in het Stubaital

Op mijn vierde en laatste dag in het Stubaital verruil ik mijn wandelschoenen voor een paar langlaufski’s. Langlaufen kan op verschillende plekken in het Stubaital, maar het echte langlauf-paradijs bevindt zich in Falbeson. Deze woonkern is onderdeel van Neustift en ligt bijna helemaal een het ‘einde’ van het Stubaital, vlak voordat je alleen nog maar omhoog naar de gletsjer kunt. De sneeuw blijft door de ligging van Falbeson tussen de bergen goed liggen. Eventueel wordt er kunstsneeuw met water uit de rivier bij gemaakt. Daardoor kun je in Falbeson meestal de hele winter door langlaufen.

Om 9:30 uur ontmoet ik langlaufleraar Franz Volderauer van de Langlaufschule Stubai op de loipe in Falbeson. Hij heeft er dan al een uur training op zitten. In de ochtend zijn de loipes meestal in de beste toestand: het perfecte moment om mijn langlauf-skills te verbeteren. Ik ben sinds kort overgestapt van de klassieke naar de meer dynamische skating-langlauf-techniek. En dat gaat nog niet helemaal vanzelf. Als een eendje waggel ik het eerste halfuur achter Franz aan. Het lijkt in niets op de soepele glijdbewegingen die Franz maakt en ik moet lachen om mezelf.

We gaan aan de rand van de loipe staan en Franz legt de 2:1-techniek uit. “Je kiest eerst de Führseite. Als je langs een heuvel langlauft, is dat de kant waar de helling is,” legt hij uit, “Als dat bijvoorbeeld rechts is, zet je je stokken in de grond als je rechtervoet de loipe raakt. Als je met links afzet, houd je de stokken in de lucht. Pas als je weer met rechts afzet, prik je de stokken in de sneeuw.” Mijn waggelende-eendje-stijl verandert nu in een gans-met-krukken-stijl. De kracht moet vooral uit je benen komen en Franz geeft me de tip om de langlaufski’s zoveel mogelijk uit te laten glijden omdat er anders veel energie verloren gaat. “Je krijgt nog een kans, anders moet je een rondje zonder stokken doen,” lacht Franz. Het doet ‘klik’ in mijn hersenen en vanaf dat moment gaat het pas echt op langlaufen lijken. “Hoofd omhoog, genieten van het uitzicht en lachen,” roept Franz me na. Ha, zo krijg ik er plezier in.

Na twee uur les van Franz neem ik een paar slokken water en verken dan nog even in mijn eentje de blauwe loipes in Falbeson. Langlaufers kunnen hier echt hun lol op, met blauwe, rode en zwarte loipes, zowel in de klassieke als in de skating-stijl. Het is half februari en rond elf uur komt de zon over de bergen – dan is het helemaal heerlijk langlaufen in Falbeson. Pas als ik nauwelijks meer vooruitkom, trek ik mijn langlaufski’s uit en plof op het terras van de Doadler Alm. De reusachtige portie Kaiserschmarrn met appelmoes smaakt ongelooflijk lekker na deze sportieve ochtend.

Tip: Een overzicht van de langlaufloipes in het Stubaital met actuele informatie over de toestand van de sneeuw vind je op de website van het Stubaital. Je langlauf-uitrusting kun je onder meer bij Sport2000 Hofer in Neustift huren.

Wintersport in het Stubaital met trein en bus

Wintersport en openbaar vervoer: ze gaan hand in hand in het Stubaital. Dat begint al met de reis erheen. Je kunt met NSInternational.nl* naar Innsbruck, bijvoorbeeld als dagverbinding met twee overstappen of met de nachttrein. Alternatief kun je ook met de FlixBus* naar Innsbruck reizen. Vanaf daar kun je met buslijn 590 naar het Stubaital verder. Heb je een accommodatie in het Stubaital geboekt? Dan is de busreis Innsbruck – Stubaital en andersom zelfs gratis. In het Stubaital zelf kun je als wintersporter gratis gebruikmaken van het busverkeer tussen Schönberg en Mutterberg, zowel met de skibussen als de lijnbussen.

Disclaimer/voor de transparantie: Ik maakte deze reis in samenwerking met Tourismusverband Stubai Tirol. Het enthousiasme dat je leest, is zoals altijd 100% dat van mij. Verder staan er affiliate-links in dit artikel (met * gekenmerkt). Als je iets bestelt via deze link, ontvang ik daarvoor een kleine commissie. Jou kost dat natuurlijk niks extra’s. Dankjewel!

Geef een reactie