Alternatieve wintersport in het Tannheimer Tal

Je bekijkt nu Alternatieve wintersport in het Tannheimer Tal

Op wintersport in het Tannheimer Tal, in het noorden van Tirol, kan ook als je niet de piste op wilt. Je vindt hier behalve skigebieden ook eersteklas langlaufloipes en bijna honderd kilometer aan winterwandelroutes. Het dal ligt op 1.100 meter hoogte, waardoor de kans op sneeuw groot is. En alsof dat nog niet genoeg is voor een heerlijke wintervakantie, zijn er ook nog een heleboel leuke evenementen. Tijdens een zonnige week in januari reisde ik zelf naar het Tannheimer Tal en ontdekte een aantal van de leukste winteractiviteiten.

Langlaufen in het loipe-paradijs Tannheimer Tal

Kaart met Loipen in Tannheimer Tal

Ik ken nauwelijks andere regio waar je zo goed kunt langlaufen als in het Tannheimer Tal. Er zijn veel verschillende langlaufloipes – 140 kilometer in totaal! Er zijn makkelijke loipes, middelzware routes en zelfs moeilijke wedstrijdtrajecten. Zowel voor het klassieke langlaufen als voor skaten. Elke langlaufer vindt de juiste route voor hem of haar. Heel belangrijk: de mensen die de loipes onderhouden doen er veel moeite voor. Ze hebben veel ervaring en zorgen ervoor dat de loipes goed geprepareerd zijn. En ze zijn er ook vroeg bij: in het Tannheimer Tal kun je zelfs voor het ontbijt al genieten van de winter op de perfect geprepareerde loipes.

Langlaufen met een prachtig bergpanorama op de Gaichtpass-loipe

Met zoveel loipekilometers is het niet eenvoudig om een route te kiezen. Op aanraden van Markus, die voor de lokale toerismeorganisatie werkt, waag ik me op mijn eerste dag in het Tannheimer Tal aan de Gaichtpass-loipe. Deze route staat ook bekend als de “panorama-loipe”. Een paar honderd meter na de start in Tannheim, in het hart van het Tannheimer Tal, begrijp ik waarom. Of ik nu voor me kijk, achter me, rechts of links van me – het uitzicht is overal fantastisch. Ik langlauf van Tannheim naar Grän en verder naar Haldensee. De route ligt tot vlak voor Haller altijd in de zon, daarna wordt het wat schaduwrijker. Maar dan heb je wel een prachtig uitzicht op de bevroren Haldensee. Als het een paar dagen echt koud is geweest, gaat de Gaichtpass-loipe zelfs over de Haldensee.

Het ijs is vandaag nog niet toegankelijk, dus volg ik de perfect geprepareerde loipe langs het meer. Waar er tussen Tannheim en Haller een paar andere langlaufers waren, kom ik hier zelden iemand anders tegen. Tjak, tjak. Ik hoor alleen de zachte geluiden van mijn langlaufski’s op de bijna onaangeroerde loipe. Ik glijd een stukje door het bos en vlak voor Nesselwängle verschijnt het volgende bergpanorama. De Gaichtspitze torent majestueus boven het dal uit. Ik maak een korte lus door Nesselwängle en loop dan naar de dichtstbijzijnde bushalte. Praktisch op de Gaichtpass-route: er is altijd de mogelijkheid om te stoppen en de bus terug te nemen. Dit betekent dat iedereen de 19 kilometer lange route kan afleggen zoals hij of zij wil.

Als ik terugkom in Tannheim, pak ik mijn langlaufuitrusting in en ga ik naar Café Klimbim. Ik warm weer op in het gezellige, warme café en geniet van een stuk huisgemaakte taart. Mmm! Zo zou elke winterdag in het Tannheimer Tal moeten eindigen.

Tip: Het loipenbericht van het Tannheimer Tal wordt in de winter dagelijks bijgewerkt. Zo weet je altijd precies waar de loipes vers geprepareerd zijn en hoe de kwaliteit van de loipes is.

🕑 Langlauftijd: 4 uur

⟷ Afstand: 19 km

↗️ Hoogtemeters: 53 m

💡 Eisen: conditie

💪🏻 Moeilijkheid: gemakkelijk

📌 Startpunt: Tannheim

🚍 OV: Bus 120 (Reutte – Oberjoch)

Winterwandelen in het Tannheimer Tal

Winterwanderweg zwischen Tannheim und Grän

Wandelen in de winter heeft iets magisch. Met 81 kilometer aan geruimde paden en 16 verschillende routes, variërend van een panoramaroute in het dal tot tochten naar bergtoppen, is het Tannheimer Tal perfect voor winterwandelaars. De winterwandelpaden zijn geprepareerd. Dit betekent dat de routes gemakkelijk begaanbaar zijn: geruimd, maar met een klein laagje sneeuw. Je hebt geen speciale vaardigheden of uitrusting nodig. Als de paden ijzig zijn – bijvoorbeeld als de sneeuw ontdooid en opnieuw bevroren is – kunnen grödel of microspikes van pas komen.

Winterwandelen in het dal: van Tannheim naar Grän met uitzicht op de bergen

De heldere winterlucht en blauwe hemel beloven een mooie winterdag. Ik begin hem in Tannheim, midden in het Tannheime Tal. Ik loop door de tunnel naar de andere kant van de weg, waar de geprepareerde winterwandelroute naar Grän aan de voet van de berghelling loopt. Hier kun je ’s ochtends vroeg van de zon genieten als de rest van het dal nog in de schaduw is gehuld. Met de markante toppen van de Rote Flüh en de Gimpel in zicht wandel ik in oostelijke richting naar Grän. De route voert me door een paar kleine dorpjes, maar vooral door een open landschap. Mijn favoriete deel van de winterwandeling begint kort na de deelgemeente Innergschwend: het pad slingert zich door uitgestrekte weiden met uitzicht op de besneeuwde Tannheimer bergen. Na bijna 1,5 uur bereik ik de bestemming van de tocht: Grän. Hier hebben winterwandelaars de mogelijkheid om langs dezelfde route terug te lopen, de bus terug te nemen of – zoals ik heb gedaan – de route te verlengen.

🕑 Wandeltijd: 1,5 uur

⟷ Afstand: 3,5 km

↗️ Hoogtemeters: 45 m

💡 Eisen: goede tred

💪🏻 Moeilijkheid: gemakkelijk

📌 Startpunkt: Tannheim

🚍 OV: Bus 120 (Reutte – Oberjoch) naar Grän

Winterwandelen op de berg: panoramatocht bij het Füssener Jöchle

Voordat ik terugkeer naar Tannheim, breng ik de winterwandeling letterlijk naar een hoger niveau. Ik neem de Sonnenberg-gondel naar het Füssener Jöchle, een bergpas tussen het Tannheimer Tal en de Allgäu. In ongeveer 10 minuten brengt de gondel me naar een alpiene winterdroom. De Gamskopf Panorama Weg ligt een stukje van de skipiste vandaan. Deze korte winterwandeling is vooral leuk vanwege het prachtige panorama. Aan mijn rechterkant heb ik uitzicht op de uitlopers van Alpen in de Allgäu met zijn vele meren. Links zie ik de indrukwekkende Lechtaler Alpen en Allgäuer Alpen.

Gamskopf Panorama Weg Tannheimer Tal Wintersport

In ongeveer een kwartier wandel ik van het bergstation naar de Gamskopf, waar ik weer een fantastisch uitzicht heb op de Tannheimer bergen. Ik maak een praatje met een paar andere winterwandelaars die net zo enthousiast zijn als ik. Daarna loop ik terug naar het beginpunt en ga binnen bij de Sonnenalm. Ik heb geluk: de mooiste plek, die als een kleine cabine een beetje uitsteekt en door de enorme ramen een fantastisch panorama biedt, is net vrij geworden. Ik bestel rösti en een warme choco. Een geweldig einde van deze winterse wandeldag!

🕑 Wandeltijd: 30 minuten

⟷ Afstand: 1 km

↗️ Hoogtemeters: 60 m

💡 Eisen: goede tred

💪🏻 Moeilijkheid: gemakkelijk

📌 Startpunt: Bergstation Füssener Jöchle

🚍 OV: Bus 120 (Reutte – Oberjoch) naar Grän

Tip voor bespaarders: Van 8 tot 25 januari en 11 tot 14 maart 2024 kunnen alle gasten die een verblijf van minimaal drie nachten boeken zich verheugen op een speciale aanbieding. Liftkaartjes voor de deelnemende kabelbanen zijn van maandag tot en met donderdag inbegrepen. Meer informatie op de website van Tannheimer Tal.

De fascinatie van heteluchtballonnen: het ballonfestival in het Tannheimer Tal

Het is een magisch gezicht: de enorme, kleurrijke heteluchtballonnen die boven de witte bergtoppen zweven. Van 7 tot 27 januari 2024 vindt het Internationale Ballonfestival plaats in het Tannheimer Tal. Veel mensen koesteren de droom om in een heteluchtballon te zweven en in vogelperspectief van het landschap te genieten. Tijdens het Internationale Ballonfestival kan deze droom werkelijkheid worden. Passagiers krijgen de kans om samen met de ervaren piloten van de ballonnen naar grote hoogten te zweven. Een onvergetelijke ervaring!

Maar er is ook genoeg te doen voor degenen die liever met beide benen op de grond blijven. Het is echt interessant om de heteluchtballonnen te zien opstijgen. Afhankelijk van het weer stijgen de ballonnen rond 10.30 uur op vanaf de lanceerplaats in Tannheim, vlakbij de tennisbanen. Ik vond het fascinerend om te zien hoe een enorm stuk stof binnen een paar minuten een reusachtige ballon wordt en dan wegvliegt.

Het traditionele Ballonglühen is voor ballonvaarders en toeschouwers net zo indrukwekkend als de ballonvaarten zelf. De sfeer wanneer de ballonnen in de donkere winternacht worden klaargemaakt voor het opstijgen en de vlammen een fascinerend schouwspel van licht creëren, is echt te gek. De data worden aangekondigd op de website van Tannheimer Tal.

FAQ – Winter in het Tannheimer Tal

Waar kan ik de actuele sneeuwhoogtes in het Tannheimer Tal vinden?

In het sneeuwbericht van het Tannheimer Tal.

Hoe sneeuwzeker is het Tannheimer Tal in de winter?

Dankzij de hoogte van 1.100 meter is het Tannheimer Tal het hele seizoen bijna sneeuwzeker.

Welke loipe in het Tannheimer Tal is het mooist?

Deze vraag is onmogelijk te beantwoorden 😉 Ik vind bijvoorbeeld de Gaichtpass-loipe, de Vilsalpsee-loipe en de route tussen Tannheim en Zöblen erg mooi.

Kan ik als winterwandelaar gebruik maken van de gondels in het Tannheimer Tal?

Winterwandelaars zijn van harte welkom bij de gondels in Grän en Tannheim.

Hoe reis ik met het openbaar vervoer naar het Tannheimer Tal?

In de winter rijdt er elke zaterdag een gratis pendelbus van het centraal station van Ulm naar het Tannheimer Tal. Naar Ulm kom je met NSInternational.nl* vanuit Nederland in ongeveer 7 uur, met 2 tot 3 overstappen.

Disclaimer: Ik was uitgenodigd voor deze tour door het Tourismusverband Tannheimer Tal. Zoals altijd is het enthousiasme dat je leest 100% van mij.

Geef een reactie