Waar de gebergtes Verwall, Rätikon en Silvretta elkaar raken, ligt “etschas bsondrix”, zoals de inwoners zelf zeggen. Bijzonder is de regio Montafon in Vorarlberg zeker. Het Y-vormige dal in Oostenrijk wordt omringd door indrukwekkende bergen. In de bergen van het Montafon kun je fantastisch mooi wandelen, ook tijdens de wintersport. Met of zonder sneeuwschoenen, boven de 2000 meter of dichterbij het dal, met gids of individueel. Waar je ook voor kiest, het wordt een bijzondere ervaring!
Advertentie: Dit artikel bevat promotie voor mijn samenwerkingspartner Vorarlberg Tourismus, die mij voor deze reis heeft uitgenodigd. Alles wat je in dit artikel leest, is gebaseerd op mijn eigen ervaring en mening.
Sneeuwschoenwandeling op de Silvretta-Bielerhöhe
Woesj. Met een zwierige beweging trekt wandelgids Irena de auto open. Een bonte verzameling outdoor-uitrusting komt tevoorschijn. Irena verdeelt sneeuwschoenen, stokken en lawinepiepers. “Boven leg ik uit hoe alles werkt, laten we nu eerst met de gondel omhoog gaan,” zegt ze vrolijk. We stappen met z’n allen in. We, dat zijn vier Franse wintersporters, iemand van het VVV in Schruns, wandelgids Irena en ik. Na de gondel stappen we in een klein busje. Samen bijna drie kilometer lang zijn de tunnels waar we doorheen rijden. En heel erg smal. Uitgehakt werden ze tunnel om de stuwmeren hier te kunnen aanleggen. En een van die stuwmeren is het eindpunt van onze sneeuwschoenwandeling vandaag: de Silvretta-Stausee.
Na een kwartier stopt het busje in een ogenschijnlijk willekeurige bocht. Irena springt op en gebaart ons haar te volgen. Een ijzige wind komt ons tegemoet. Terwijl Irena ons laat zien hoe we de lawinepiepers aanzetten en de sneeuwschoenen aantrekken, vliegen de sneeuwvlokken ons om de oren. “Los geht’s!” roept Irena in de wind en we zetten de eerste stappen door de poedersneeuw. Het is een bijzonder gevoel om nauwelijks weg te zakken in de dikke laag sneeuw: hét grote voordeel van de sneeuwschoenen, die als een soort tennisrackets onder je wandelschoenen gebonden worden. Je kunt daardoor cross country wandelen. “Natuurlijk houd ik wel rekening met de natuur en dieren,” legt Irena uit, “Daarachter leven bijvoorbeeld Schneehühner. Daar blijven we ver vandaan om ze niet op te schrikken.” Ze wijst naar een paar nauwelijks zichtbare heuveltjes. Daarom is het goed om te sneeuwschoenwandelen met een gids: die kan veel beter een goede route kiezen. En een veilige. Vandaag geldt lawinegevaar niveau 3. Irena heeft onze route daarop aangepast en we hebben een nooduitrusting (lawinepieper, schep en sonde) bij ons.
Op een beschut plekje schenkt Irena ons hete thee met een scheut sinaasappelsap in. Ze vertelt ons hoe onze route er verder uitziet en laat nog een aantal looptechnieken zien, bijvoorbeeld achteruit (hilarisch) en langs hellingen (praktisch). “Elke stap is een avontuur,” besluit ze haar verhaal. We gaan verder met ons avontuur want de wind begint te liggen. Ook de wolken verdwijnen langzaam en op de bergtoppen zien we zelfs een zonnetje. Het duurt dan niet lang meer of we lopen zelf vol in de zon.
In de verte zien we een klein, wit kapelletje op een heuvel staan. Daarachter ligt de Silvretta-Stausee. Als een grote, glinsterende oppervlakte ligt het meer plotseling voor ons. Erachter torent het Hohes Rad hoog boven het water uit. Als we ons best doen, kunnen we in de optrekkende wolken de contouren van de Piz Buin ontdekken: de hoogste berg van Vorarlberg. “Endspurt!” roept iemand uit onze groep. Alsof we onze laatste energie nog willen opgebruiken, dalen we rap af naar het meer. Onze sneeuwschoenen zetten we te drogen in de zon. De groep gaat het Berggasthof Piz Buin binnen, ik loop nog even naar de oever. Ik laat het indrukwekkende landschap nog even op me inwerken. Wat een dag. Dan vind ook ik dat het tijd voor koffie met apfelstrudel is.
Sneeuwschoenwandeling met gids op de Silvretta-Bielerhöhe: praktische informatie
De sneeuwschoenwandeling naar de Silvretta-Stausee is een van de vele activiteiten van het BergePLUS Gästeprogramm. Er gaat de hele dag een gids mee, die de route bepaalt op basis van het lawinegevaar en het tempo van de groep. De groep bestaat uit maximaal 10 personen. Je ontmoet elkaar om 9:45 uur op de parkeerplaats van de Vermuntbahn en bent daar rond 15:00 weer terug. In de winter van 2022/23 kost de activiteit voor volwassenen €44,-. Met de Montafoner Gästekarte krijg je 20% korting op deze activiteit. Slaap je tijdens de wintersport in het Montafon in een van de accommodaties die bij BergePLUS zijn aangesloten? Dan is deze activiteit zelfs gratis. Inclusief zijn de uitrusting met sneeuwschoenen, stokken en lawinepiepers en de kosten voor de gids. Het ticket voor de Vermuntbahn is niet inclusief. Het is raadzaam om dat op tijd te boeken want de prijs varieert per dag (dynamic pricing).
Sneeuwschoenwandeling op de Silvretta-Bielerhöhe: onze route
- Lengte: 4,1 km
- Hoogtemeters: ↗ 180 m ↘ 10 m
- Bereikbaar met het OV: ja, met bus 650 naar bushalte Partenen Bergbahnen
- Horeca: Gasthaus Piz Buin of Silvrettahaus
- Let op: de sneeuwschoenwandeling die jij met de gids maakt kan iets afwijken van deze route. De gids bepaalt namelijk welke route veilig is. Je bent ca. 5 tot 5,5 uur onderweg, waarvan ongeveer de helft echte wandeltijd is.
Sneeuwschoenwandelen: wat neem je mee?
- Sneeuwschoenen
- Wandelstokken met wintertellers
- Nooduitrusting met lawinepieper, schep en sonde (afhankelijk van de route)
- Warme (wintersport)kleding: ik draag voor sneeuwschoenwandelingen de waterdichte Liland P3-broek en Liland P3-jas van Maier Sports, daaronder een of twee midlayers en daaronder thermo-ondergoed van FALKE. Denk ook aan een muts, handschoenen en buff/sjaal.
- Waterdichte hoge wandelschoenen: ik draag Hanwag Tatra II GTX
- Zonnenbril en zonnebrandcrème
- Voldoende eten en drinken
Winterwandelen in het Montafon voor genieters: de Kristberg
In de regio Montafon kun je op verschillende hoogtes winterwandelen. Dat is niet alleen leuk omdat je dan verschillende uitzichten hebt, maar ook omdat je je tocht kunt aanpassen op de hoeveelheid sneeuw. Als ik aan het einde van de ochtend in met de trein in Schruns aankom, ligt de sneeuwgrens iets boven de 1000 meter. Om het echte winterwonderland te beleven, zoek ik het daarom wat hogerop. Ik ga met de bus naar het Silbertal en daarna met de gondel de Kristberg op.
De Kristberg wordt ook wel de ‘genietersberg’ genoemd. En als ik op 1400 meter uitstap en aan mijn winterwandeling begin, snap ik wel waarom. Bovenop de Kristberg vind je een mini-skigebiedje, dat vooral gezinnen aantrekt, een gezellig gasthof en een fantastisch uitzicht. Vanaf hier heb je uitzicht op de drie gebergtes van het Montafon: het Rätikon met de markante, spitse Zimba en de Drei Türme, de ogenschijnlijk onbegaanbare Silvretta en de indrukwekkende Verwall-groep. Welke winterwandelroute je op de Kristberg ook kiest, je hebt dus altijd een mooi uitzicht. Ik ga voor de Große Kristberg-Runde. Het is ontspannen winterwandeling van ongeveer twee uur. Als ik door het verstilde, witte landschap wandel, hoor ik niets behalve het kraken van de sneeuw onder mijn schoenen. Houten hutjes staan verspreid over het landschap, van sommige zijn de daklijsten versierd met ijspegels. Af en toe kijk ik naar de bergen, dan weer richting het dal. Er is steeds iets te zien. En als je met de klok mee loopt, kom je vlak voor het einde langs het Panoramagasthof Kristberg. Een fijne plek om weer op te warmen en een hapje te eten!
Winterwandeling op de Kristberg in het Montafon: Große Kristberg-Runde
- Lengte: 4,6 km
- Hoogtemeters: ↗ 150 m ↘ 150 m
- Bereikbaar met het OV: ja, met bus 88 van Schruns naar bushalte Silbertal Kristbergbahn. Vanaf hier kun je met de Kristbergbahn omhoog of via de winterwandelroute omhoog lopen (5,7 km en ↗565 m).
- Horeca: Panoramagasthof Kristberg
Wintersport in het Montafon: alles met het openbaar vervoer
Wintersport met het openbaar vervoer: gaat prima in het Montafon! Vanuit Nederland kun je met de trein naar verschillende treinstations in het Montafon reizen, o.a. St. Anton in Montafon, Vandans en Schruns. Het laatste treinstation in het Montafondal is Schruns en daarom koos ik voor dat dorp als uitvalsbasis Zo ben je al echt ‘diep’ in de bergen. Bovendien kan je vanuit Schruns met verschillende bussen nog verder het dal in om daar mooie winterwandelingen te maken. De bussen rijden vrij regelmatig: de meeste elk uur, sommige zelfs elk halfuur. Je plant je reis makkelijk met de routeplanner van VMobil.
Hoteltip voor Schruns, Montafon
Tot slot nog een hoteltip voor Schruns: Hotel Auhof* ligt op 10 minuten loopafstand van het station. Het is een klein, knus hotel dat wordt gerund door de familie Auerbach. Er is een kleine wellness en het eten ’s avonds is echt heerlijk. Er wordt voornamelijk met regionale seizoensproducten gekookt en naar wens wordt het menu volledig vegetarisch gemaakt.
Dit artikel bevat affiliate links (gekenmerkt met *). Als je via een van deze links een bestelling doet, krijg ik daarvoor een kleine commissie. Dit kost jou natuurlijk niks extra’s. Bedankt!