Winterwandelen in Oostenrijk: 7 regio’s met geprepareerde winterwandelroutes

Je bekijkt nu Winterwandelen in Oostenrijk: 7 regio’s met geprepareerde winterwandelroutes

Stap voor stap over kronkelende paden door stille, met sneeuw bedekte landschappen. Kun je het je al voorstellen? Zo ziet winterwandelen in Oostenrijk eruit. De winter betovert niet alleen skiërs, maar ook wandelaars. Met besneeuwde landschappen, bergpanorama’s en perfect geprepareerde winterwandelroutes biedt Oostenrijk ideale omstandigheden om van het koude seizoen actief te genieten. Hier zijn zeven prachtige gebieden waar je goed kunt winterwandelen in Oostenrijk – inclusief mijn persoonlijke winterwandelhoogtepunten in elke regio.

1. Radstadt – Wintermagie in het Salzburger Land

Radstadt, genesteld in de Radstädter Tauern, is een waar paradijs voor winterwandelaars. Met goed geprepareerde paden die door besneeuwde bossen en over glooiende heuvels leiden, kun je hier de natuur prachtig beleven. In deze regio in het SalzburgerLand vind je meer dan 50 kilometer perfect geprepareerde en goed aangegeven winterwandelroutes. In het dal, op halve hoogte of op de “huisberg”, de Rossbrand.

Mijn winterwandeltip: De winterwandelroute naar de Bürgerbergalm was een hoogtepunt van mijn verblijf in Radstadt. De gematigde klim en de stilte van het bos maakten dit een heerlijke wandeling. Boven aangekomen nodigen Tiroler specialiteiten en een grandioos uitzicht uit om even te blijven.

2. Tannheimer Tal – Winterwandelen in de Allgäuer Alpen

Het Tannheimer Tal in Tirol behoort wat mij betreft tot de mooiste winterwandelregio’s in Oostenrijk. Met 81 kilometer aan geruimde paden en 16 verschillende routes, variërend van een panoramaroute in het dal tot uitdagende tochten naar bergtoppen, is het Tannheimer Tal perfect voor winterwandelaars. De geruimde paden voeren door besneeuwde velden, langs bevroren meren en door kleine bergdorpjes. Afwisseling gegarandeerd!

Mijn winterwandeltip: Mijn favoriete route in het Tannheimer Tal is het panoramapad van Tannheim naar Grän. De frisse winterlucht en het indrukwekkende Alpenpanorama zorgen voor een lekkere wandeling. Onderweg nodigen verschillende cafés en kleine restaurantjes uit voor een pauze. Wie de tocht wil verlengen, kan met de Sonnenbergbahn naar het Füssener Jöchle omhoog gaan en vanaf daar naar de Gamskopf wandelen.

3. Brixental – Winterwandelen in de Kitzbüheler Alpen

Het Brixental is allang geen geheimtip meer voor wintersporters. In Westendorf, Kirchberg en Brixen im Thale is er in de winter van alles te beleven, vooral op de populaire pistes die elk jaar vele wintersporters trekken. Maar wist je dat je het Brixental ook buiten de drukte op een geweldige manier kunt verkennen? Tijdens winterwandelingen dompel je jezelf onder in een winterlandschap dat je relaxt te voet kunt ontdekken. En als je op zoek bent naar bijzondere ervaringen, biedt de regio toffe activiteiten zoals alpaca-wandelingen, spannende slee-afdalingen of een bezoek aan het fascinerende iglodorp. Hier staan je vele winteravonturen te wachten!

Mijn winterwandeltip: Winterwandeling op de Unterer Grund. In het rustige zijdal bij Aschau wandelde ik langs de Ache naar een bevroren waterval. Het uitkijkplatform daar biedt een prachtig uitzicht. Vervolgens leidde mijn route me door het bos, met steeds weer prachtige vergezichten op de bergen. Bij de Rettensteinhütte keerde ik om en maakte op de terugweg een uitstapje naar de Labalm, waar ik genoot van een fantastisch uitzicht op de Unterer Grund.

4. PillerseeTal – idyllische wandelingen in de sneeuw

Het PillerseeTal ligt in het noordoosten van de Kitzbüheler Alpen, ongeveer 100 kilometer ten westen van Innsbruck. Het is een mooi deel van Oostenrijk dat tal van wintersport-activiteiten buiten de piste biedt. Met ongeveer 100 kilometer aan geprepareerde winterwandelpaden komen wandelaars hier zeker aan hun trekken. Een rondje om de Pillersee mag natuurlijk niet ontbreken, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden.

Mijn winterwandeltip: Het hooggelegen pad tussen Hochfilzen en Fieberbrunn is in de winter extra mooi. De winterwandelroute loopt bijna op een hoogte tussen de twee plaatsen in het PillerseeTal, langs traditionele boerderijen met uitzicht op de Buchensteinwand. De route eindigt officieel in Rosenegg, maar bij Schönau kun je al naar het dal afdalen richting Fieberbrunn.

5. Gastein – Winterwandelen en wellness in Oostenrijk

Hoe verder de trein het dal in reed, hoe groter mijn voorpret werd. Aan mijn rechterkant torenden de hoge bergen de lucht in. Aan mijn linkerkant lag het dal met besneeuwde huizen en boerderijen. Daarachter: nog meer bergen. De regio Gastein, in SalzburgerLand, sprak me vanaf het allereerste moment heel erg aan. Vooral de rustige zijdalen hebben mijn hart gestolen. Het Gasteinertal biedt met meer dan 100 kilometer winterwandelpaden en zijn thermen de perfecte combinatie van een actieve vakantie en ontspanning.

Mijn winterwandeltip: Het winterwandelpad in Sportgastein neemt je mee diep de ongerepte natuur van Nationaal Park Hohe Tauern in. Omringd door indrukwekkende toppen van 3000 meter hoog geniet je van de rust. Het pad loopt langs de rivier loopt en leidt je door het besneeuwde landschap . Na het oversteken van een kleine brug gaat de route verder. Het pad naar het Valeriehaus biedt bij mooi weer een prachtig uitzicht. Een unieke winterervaring die je volledig laat opgaan in de schoonheid van Sportgastein!

6. Montafon – Afwisselende winterwandelingen in Oostenrijk

Daar waar de imposante bergmassieven van Verwall, Rätikon en Silvretta samenkomen, ligt „etschas bsondrix“, zoals de lokale bevolking het liefdevol noemt. De regio Montafon in Vorarlberg is zeker iets heel bijzonders. Het Y-vormige dal, omringd door indrukwekkende bergen, nodigt ook in de winter uit tot mooie wandelingen. Of je nu met of zonder sneeuwschoenen wandelt, boven de 2000 meter of dichter bij het dal, met een gids of op eigen houtje – winterwandelen in Montafon is hoe dan ook een unieke ervaring!

Mijn winterwandeltip: Mijn hoogtepunt was de winterwandeling op de Kristberg in Montafon. De Grote Kristberg-Ronde bracht me door een besneeuwd landschap met een aantal houten hutten en indrukwekkende bergpanorama’s. Tijdens het wandelen had ik een geweldig uitzicht op de drie bergketens van Montafon: de Rätikon, de Silvretta en de Verwallgroep. Net voor het einde van de wandeling kwam ik langs de Panoramagasthof Kristberg – de perfecte plek om even te pauzeren en na te genieten!

7. Lechtal – Beleef de wilde natuur van Oostenrijk

Het Lechtal is wat mij betreft een van de meest onderschatte regio’s in Oostenrijk. In het Lechtal vind je tal van geprepareerde winterwandelpaden, die je een onvergetelijke ervaring midden in de besneeuwde natuur bieden. Je hebt steeds weer spectaculair uitzicht op de Lechtaler Alpen. En met meer dan 130 kilometer heb je echt veel keuze! Of je nu op je gemakje langs de Lech wandelt of het hogerop zoekt naar een panoramisch uitzicht – de geprepareerdewandelpaden in het Lechtal zijn perfect voor een mooie winterwandeling. Bonuspunt: in het Lechtal vind je negen hutten die ook in de winter geopend zijn – genoeg fijne pauzeplekjes dus!

Mijn winterwandeltip: Een sensatie voor het oog en je tong 😉 Tijdens de winterwandeling naar de Bernhardseckhütte zijn beide gegarandeerd. De klim is behoorlijk pittig, maar het uitzicht en de Tiroler lekkernijen maken elke inspanning de moeite waard. Extra leuk: je kunt een slee meenemen en zo niet alleen de afdaaltijd verkorten, maar ook de wandeling op een snelle en spannende manier afsluiten.

Geef een reactie