Winterwandelen in Oostenrijk: 5 mooie routes in Radstadt

Je bekijkt nu Winterwandelen in Oostenrijk: 5 mooie routes in Radstadt

Stille besneeuwde landschappen hebben iets magisch. Zeker in de bergen. Wintersporten kun je in Oostenrijk ook goed zonder op een piste te staan. Hoe dan, waar dan? Nou, bijvoorbeeld in Radstadt in Oostenrijk. Daar hebben ze speciale winterwandelroutes, maar je kunt ook een dagje met sneeuwschoenen diep de natuur in gaan. Winterwandelen is een sportieve, maar toch relaxte manier van wintersport. Dus: wandelschoen aan en los geht’s!

Winterwandelen in Oostenrijk: Radstadt in het Salzburgerland

Stap voor stap over slingerende paadjes door stille, sneeuwbedekte landschappen. Zie je het al voor je? Dat is winterwandelen. In en rondom Radstadt vind je meer dan 50 kilometer aan geprepareerde winterwandelroutes. Heerlijk om een paar dagen te gaan winterwandelen! Samen met een vriend verbleef ik vier dagen in Radstadt en dit waren mijn favoriete routes.

1. Winterwandelen door de besneeuwde bossen van Radstadt naar de Bürgerbergalm

“Jullie weten dat het hier steil bergop gaat, hè?” Een oudere heer draait zijn autoraampje open en kijkt ons vriendelijk aan. We waren nog even op de winterwandelkaart aan het kijken en twijfelen in welke richting we de route zullen lopen. Bergop klinkt goed. Want bergop betekent meestal mooie uitzichten. Dus we lachen en bevestigen. “Na dann, viel Spaß!” en de man rijdt weer weg.

De winterwandelroute volgt voor een groot deel de straat. Klinkt niet idyllisch, maar met een laagje geprepareerde sneeuw ziet het er erg mooi uit. Bovendien rijden er in de winter sowieso nauwelijks auto’s omhoog. Links en rechts van de weg staan hoge dennenbomen en we hebben mazzel: vandaag ligt er een vers laagje poeder op de groene takken. En waar de bomen even wat ruimte maken, zijn de uitzichten prachtig. Hoe hoger we komen, hoe verder we kunnen kijken. In de diepte van het dal ligt Radstadt en daarachter torenen de Radstädter Tauern. Genieten van het uitzicht is tegelijkertijd een welkome pauze want door de sneeuw omhoog is toch echt iets zwaarder dan in de zomer een berg beklimmen.

Plotseling duikt tussen de bomen de hut op: we zijn aangekomen bij de Bürgerbergalm. De zon heeft het terras en de houten buitenmuren zo opgewarmd, dat we zonder jas op de bank ploffen. Een paar minuten later staan er warme chocolademelk en apfelstrudel voor ons. Mmm! Beter kan een winterwandeling toch niet worden. De weg terug naar Radstadt kun je trouwens wandelen, maar ook met een slee afleggen. Bij de Bürgerbergalm kun je een slee huren en die beneden in het dal laten staan.

Winterwandeling Bürgerbergalm in het kort

 • Lengte: 10 km
 • Hoogemeters: 430 omhoog en omlaag
 • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
 • Markering: Winterwanderweg C (op de gele bordjes)
 • Bekijk de wandeling op Komoot
 • Bereikbaar met het openbaar vervoer: ja, de wandeling vlakbij het centrum van Radstadt

2. Winterwandeling over de Ennsweg naar Mandling

De Donau ken je waarschijnlijk wel, maar zegt de Enns je ook wat? Het is de op een na langste rivier van Oostenrijk en hij stroomt onder meer door Radstadt. In de zomer is de Ennsweg een geliefde fietsroute en in de winter kun je er… winterwandelen! Van Radstadt naar Mandling over de Ennsweg wandel je ongeveer 8 kilometer. Het is een mooie route langs de bosrand, waar je ook regelmatig de rivier te zien krijgt.

Omdat we graag eerst de Wollwelt Steiner 1888 in Mandling willen bezoeken, besluiten we de route in de andere richting te wandelen en eerst met de bus van Radstadt naar Mandling te rijden.

Van wol tot winterjas: de Wollwelt 1888 in Mandling

“Elke wolsoort is anders. De wol van het bergschaap is een beetje stug. Per jaar komen er kilo’s wol van zo’n schaap. Heel anders is dat bij kasjmier: dat wordt plukje voor plukje uit de vacht gekamd. Voel ook maar het verschil”, vertelt mevrouw Steiner. We staan in de voorhal van de productiehallen, waar de rondleiding door de Wollwelt begint. Al 130 jaar wordt hier Lodenstoff, een waterdichte, kortharige uit wol vervaardigde stof, gemaakt. Het begon allemaal met berggids Franz Steiner. Samen met zijn broer was hij de eerste die Dachstein-Südwand beklom. Je raadt het al: traditiegetrouw met een Lodenhose. De stof bezit namelijk eigenschappen die van pas komen in de rauwe Alpen: goede warmte-isolatie, robuust, soepel en waterdicht.

Hoe de stof deze eigenschappen krijgt, leer je tijdens een rondleiding van een uur door de Wollwelt Steiner 1888. Ik vond het indrukwekkend. Ongeveer 40 stappen zijn er nodig om van het ruwe materiaal stoffen te maken. Terwijl een deel van het proces in de loop der jaren gemoderniseerd is, zijn sommige stappen nog precies hetzelfde als honderd jaar geleden. Zo wordt er nog altijd gebruik gemaakt van de oude Lodenwalke omdat die een unieke textuur aan de stof geeft. “Geen museumstuk dus, maar een onderdeel van het productieproces,” lacht mevrouw Steiner.

3. Winterwandelroute verlengen met korte, pittige tocht naar Mandlberggut

Nog niet uitgewandeld? In Mandling begint ook de korte winterwandelroute naar het Mandlberggut. Deze route is maar iets meer dan een kilometer lang, maar je trotseert wel even 156 hoogtemeters. Best pittig met al die sneeuw op het pad. Maar dan heb je wel wat: bij de destilleerderij Mandlberggut heb je een geweldig uitzicht op het Dachsteinmassief. En je kunt ook een kijkje nemen bij de destilleerderij. Regelmatig vinden er rondleidingen plaats.

Tip: Onwijs lekkere Kaiserschmarrn kun je eten bij Gasthof Geringer in Mandling. Als het Mandlberggut dicht is – zoals toen wij er waren – kun je ook bij Geringer de likeuren en drankjes van de destilleerderij bovenop de berg drinken.

Winterwandeling Ennsweg in het kort

 • Lengte: 10,2 km
 • Hoogemeters: 86 omhoog en 48 m omlaag (in richting Mandling – Radstadt)
 • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
 • Markering: Winterwanderweg M (op de gele bordjes)
 • Bekijk de wandeling op Komoot
 • Bereikbaar met het openbaar vervoer: ja, tussen Radstadt en Mandling rijdt de trein en bus 902

4. Omringd door bergen: winterwandelen over de Gnadenalm

Een echt winter wonderland: dat is de Gnadenalm in de winter. Van mijn huttentocht op de Salzburger Almenweg wist ik nog hoe mooi het hier is, dus ik wilde er zeker ook in de winter heen. En het was nog mooier dan ik dacht. Op de Gnadenalm ben je echt omringd door bergen: welke kant je ook op kijkt, zie je bergtoppen van 2000+ meter hoog.

De wandelroute zelf is bijna vlak. Vanaf de Vorgnadenalm wandel je door het dal langs de meanderende rivier richting de Hintergnadenalm. De rust en stilte vond ik overweldigend: behalve een enkele wandelaar en langlaufer was er niemand. Terwijl de zon langzaam achter de bergen verdwijnt, warmen we op met Kasnocken en warme chocolademelk. Het is een kleine overwinning om daarna weer naar buiten te stappen, maar wow, we hebben precies het goede moment gekozen. De laatste zonnestralen zijn inmiddels weg, maar de lucht kleurt paars-oranje!

Tip: Je kunt deze winterwandelroute combineren met winterwandelroute G of H. Deze gaan beide vanuit Radstadt richting Untertauern, ieder aan een andere kant van het dal. Ze stoppen beide ongeveer halverwege tussen Radstadt en Untertauern. Wij kozen ervoor om nog helemaal langs de rivier naar Untertauern te wandelen. Op elk moment kun je de bus naar de Gnadenalm pakken om daar wandeling L te maken of de bus terug naar Radstadt nemen. Op Komoot heb ik deze combinatie van wandelingen getrackt.

Winterwandeling Gnadenalm in het kort

 • Lengte: 4,3 km
 • Hoogemeters: 46 m omhoog en 48 m omlaag (in richting Mandling – Radstadt)
 • Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
 • Markering: Winterwanderweg L (op de gele bordjes)
 • Bekijk de wandeling op Outdooractive
 • Bereikbaar met het openbaar vervoer: ja, tussen Radstadt en de Gnadenalm rijdt bus 280

Nog meer wandelplezier in Radstadt: 50+ km winterwandelroutes

In totaal heeft Radstadt meer dan 50 kilometer geprepareerde winterwandelpaden. Geprepareerd betekent: de paden zijn zo vrijgemaakt dat je erg goed kunt lopen, maar wel grotendeels over sneeuw loopt. Soms is dat over zomerwandelpaden, soms over een straat. Er zijn 12 bewegwijzerde wandelroutes van tussen de 1,2 en de 10,2 km lang. Onze ervaring was dat je sommige routes ook goed kunt combineren als je wat langer wilt wandelen. Zo kun je wandeling M (Radstadt – Mandling) goed combineren met K (Mandling – Mandlberggut). Of wandeling H richting Untertauern heen en G terug aan de andere kant van het dal.

5. Sneeuwschoenwandelen in Radstadt: stille natuur en houtkunst

Klik klik. “Til je hiel eens op,” zegt Herta Palzenberger. Ik doe wat ze vraagt en zet een stap in de dikke laag sneeuw. Ik zag niet weg zoals verwacht. Herta lacht en vraagt: “En, zit alles goed?” Zeker weten. Los geht’s! Het is voor mij de eerste keer wandelen met sneeuwschoenen aan en al na de eerste honderd meter vind ik het fantastisch. Je kunt over een dikke laag sneeuw wandelen zonder dat je tot je knieën erin komt te staan. Samen met mijn reisgenoot en gids Herta stiefelen we rap de berg op. Maar niet té snel want als we ons omdraaien, hebben we een geweldig panorama-uitzicht op Radstadt en de omringende bergen.

Herta zoekt de mooiste paadjes uit en we wandelen door het bos steeds verder de berg op tot we een hut bereiken. Het is de zagerij en het atelier van ‘Sauschneid Sepp’, zoals Josef Habersatter genoemd wordt. Als we aankomen, steekt Sepp direct van wal en vertelt over zijn jaren als skileraar, hoe hij in een moeilijke periode houtkunst ging maken, waarom hij de Nederlanders zulk prettig volk vindt… Hij neemt ons mee naar zijn zagerij, waar hij temidden van bergen houtsnippers – “Ik vaar goed bij chaos” – in een handomdraai een boompje maakt van alpendennenhout. En dan nog een schaal. Hij werkt het liefst met imperfecte stukken hout, vertelt hij. Ondertussen maakt Herta binnen glühwein voor ons. We worden ondergedompeld in seppologie, zoals Sepp zijn levenswijsheden noemt. Een halfuurtje later overdenken we het nog eens allemaal terwijl met de sneeuwschoenen aan weer richting het dal stappen.

Praktische informatie: sneeuwschoenwandeling met gids in Radstadt

Van januari t/m maart 2022 kun je elke woensdag met een gids sneeuwschoenwandelen. Je leent eerst sneeuwschoenen bij Intersport Rappl en wandelt daarna ongeveer drie uur. Aanmelden kan tot dinsdagavond 17 uur bij het Tourismusbüro Radstadt, telefoonnummer: +43 6452 7472. Kosten hiervoor zijn €20,- zonder en €10,- met Gästekarte. Meer informatie vind je in het Wochenprogramm op de website van Radstadt Tourismus onder het kopje Begleitete Winter- und Schneeschuhwanderung (Duitstalig).

Sneeuwschoenwandeling Radstadt in het kort

 • Lengte: 10 km
 • Hoogemeters: 46 m omhoog en 48 m omlaag (in richting Mandling – Radstadt)
 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
 • Bekijk onze wandeling op Komoot
 • Bereikbaar met het openbaar vervoer: ja, tussen Radstadt en de Gnadenalm rijdt bus 280

Wil je nog langer winterwandelen? Combineer een bezoek aan Radstadt dan met een andere bestemming in het SalzburgerLand. Een paar kilometer ten westen van Radstadt ligt het Gasteinertal. In Gastein kun je veel wintersportactiviteiten midden in de natuur doen, zoals wandelen en langlaufen.
> Alles over alternatieve wintersport in Gastein

Winter Bad Gastein winterwandelen Sportgastein

FAQ – Winterwandelen in Radstadt, Oostenrijk

Kun je goed winterwandelen in Radstadt?

Ja! Naast het bekende skigebied biedt Radstadt meer dan 50 km aan winterwandelpaden. Het is een leuk gebied om een paar dagen te winterwandelen. En als je nog tijd hebt, kun je ook een dagje sneeuwschoenen huren om nog dieper de natuur in te gaan.

Waar kun je in Radstadt lekker Oostenrijks eten?

Wat is er na een dag buiten nou lekkerder dan typisch Oostenrijkse gerechten zoals Knödel, Kaiserschmarrn en Kasnocken? In de stad zelf eet je die bijvoorbeeld bij Gasthof Stegerbräu en Gasthof Brüggler. Iets buiten de stad ligt het Innviertler Berggasthof met een mooi uitzicht. Voor de afwisseling kun je bij San Sebastiano erg lekker Italiaans eten.

Hoe bereik je Radstadt met het openbaar vervoer?

Radstadt heeft een station, waar ook de Eurocity tussen Bochum en Wien stopt. Afhankelijk van je verbinding kun je met twee overstappen al in Radstadt zijn (voorbeeld: Haarlem – Amsterdam – Frankfurt – Radstadt). Reis je liever ’s nachts? De Nightjet tussen Amsterdam en Innsbruck stopt in Wörgl. Vanaf daar is het nog ongeveer 2 uur met de regionale trein naar Radstadt. Tickets voor deze reis kun je bij NSInternational.nl* bestellen.

Kun je in Radstadt winterwandelen zonder auto?

Zeker. Veel van de routes beginnen in of vlak buiten het centrum van Radstadt. En anders kun je begin- en eindpunt prima met het openbaar vervoer bereizen. Met de Salzburger Sportwelt Card reis je voor €1,- per rit met de skibussen. In de ‘normale’ bussen geldt dat helaas niet. Verbindingen van de lijnbussen kun je eenvoudig met de routeplanner van de Salzburger Verkehrsbund vinden. Informatie over de skibussen vind je op de website van Radstadt.

Heb je een tip voor een accommodatie in Radstadt?

Deze keer verbleven we in Gasthof Löcker in het centrum van Radstadt. Dit familie gerunde gasthof is een goede uitvalsbasis voor winterwandelingen want je bent zo op de wandelpaden of bij de bushalte. Handig als je met het openbaar vervoer reist. In de zomer hebben we een keer overnacht op Ferienhof Nasnergut, een boerderij iets buiten het centrum met appartementen. Ook erg leuk!

Disclaimer/voor de transparantie: Ik werd voor de reis naar Radstadt door Radstadt Tourismus. Het enthousiasme dat je leest, is zoals altijd 100% dat van mij. Verder bevat dit artikel affiliate links (met * gemarkeerd). Als je via een van deze links een bestelling doet, krijg ik daarvoor een kleine commissie. Dit kost jou natuurlijk niks. Dankjewel!

Geef een reactie