Winterwandeling in de sporen van de Romeinen: van Stötten naar de Auerberg

Je bekijkt nu Winterwandeling in de sporen van de Romeinen: van Stötten naar de Auerberg

2000 jaar geleden liepen hier Romeinen – een onvoorstelbaar idee. Vandaag wandel ik over diezelfde weg door de sneeuw. Mijn doel: de Auerberg. Deze 1055 meter hoge berg in het Alpenvoorland van de Ostallgäu heeft nog veel meer Romeinse geschiedenis voor me in petto. Maar deze winterwandeling van Stötten naar de Auerberg is zeker niet alleen iets voor fans van cultuurgeschiedenis; van de mooie panorama-uitzichten onderweg wordt echt elke wandelaar blij.

Wandelen in de winterzon

Ik ben vroeg gestart aan mijn wandeling naar de Auerberg. Het is nog zo koud, dat het voelt alsof de huid van mijn gezicht bevriest. Vanuit het centrum van Stötten am Auerberg is het een kleine vijf kilometer wandelen naar de top. In het verder glooiende heuvellandschap van de noordelijke Ostallgäu is de Auerberg met zijn 1055 meter met recht een berg te noemen. En dus krijg ik het al na de eerste paar honderd meter lekker warm. Als de zon dan plotseling over de berg heen komt, ‘ontdooien’ ook mijn wangen. De zonnestralen zal ik tijdens bijna de hele wandeling zien en voelen: de winterwandeling naar de Auerberg is een heerlijk zonnige tocht.

In de voetsporen van de Romeinen naar de Auerberg

In de eerste eeuw na Christus bevond zich op de Auerberg een militaire basis van de Romeinen en een klein dorpje met de naam Damasia. Het werd in 12 na Christus opgericht en is daarmee een van de oudste Romeinse nederzettingen in Beieren.

Waar leven was, werden ook wegen aangelegd. Zo ook naar de top van Auerberg. Onder meer liep hier een aftakking van de Via Claudia, de Romeinse weg die het zuiden van Germania verbond met Noord-Italië. Deze aftakking liep van Roßhaupten door Stötten richting Kaufbeuren in het noorden van wat nu de Ostallgäu is. Lang werd het dorpje Damasia trouwens niet bewoond: het werd 35 jaar na de oprichting alweer verlaten. Bijna twee millenia later, aan het begin van de 20e eeuw, wordt het uitgegraven en onderzocht. Resten van de 3 kilometer lange Romeinse muren zijn langs de wandelroute te zien, maar helaas met een laag sneeuw lastig te vinden. In het Auerbergmuseum in Bernbeuren, vijf kilometer ten oosten van de Auerberg, kun je meer over deze interessante tijd lezen.

De Ostallgäu wordt ook wel het Schlosspark genoemd. Waarom? In dit deel van de Allgäu staan een paar prachtige kastelen. Natuurlijk het wereldberoemde Schloss Neuschwanstein, maar ook bijvoorbeeld Burg Falkenstein in Pfronten en het Hohe Schloss in Füssen. Prachtig liggen ze ingebed in het landschap, dat in het noorden vrij vlak is en in het zuiden bergachtig. En omdat landschap en kastelen in de Ostallgäu samen de aantrekkingskracht vormen, heet het ook wel Schlosspark.

Winterwandelroute met panorama-uitzicht in de Ostallgäu

De route gaat een stuk door het bos. De zon verwarmt de boomkronen, waardoor de sneeuw smelt en kleine druppelvlokjes naar beneden vallen. Met het tegenlicht lijkt het net alsof er glitter van de bomen valt. Na een klein halfuur door dit sprookjesachtige tafereel te zijn gewandeld, gaat de route verder langs de bosrand. Dan heb ik weer een mooi panorama-uitzicht. Achter de glooiende heuvels van de Ostallgäu verrijzen de bergen. Ik kan niet anders dan even een pauze inlassen op een bankje met bergblik. Het is op deze ochtend zo helder dat ik van de Ammergauer Alpen helemaal links tot de Allgäuer Alpen helemaal rechts bijna alle bergtoppen kan onderscheiden. Ik wandel ontzettend graag middenin het berglandschap, maar zo’n route in het heuvelachtige Vooralpenland heeft ook voordelen: weinig hoogtemeters en schitterend zicht op de bergen.

1055 meter en nog een beetje hoger

En dan kan ik ‘m plotseling zien: de top van de Auerberg. Er bovenop troont het kleine, witte bedevaartkerkje. Ik loop het laatste steile stukje door de sneeuw erheen en overschrijd daarmee de ‘magische berggrens’ van 1000 meter: de Auerberg is 1055 meter hoog. En je kunt het nog iets hogerop zoeken want de kerktoren is vrij toegankelijk. Via een steeds smaller wordende, houten trap ga ik naar boven. Net als ik me afvraag of het nog krapper kan worden, zie ik licht. Ik kruip het laatste stukje naar de deur die leidt naar het balkon van St. Georg Wallfahrtskirche. “Grüß dich!” Ik knipper tegen het felle zonlicht en groet terug. Op het kerkbalkon kom ik de eerste andere wandelaar van vandaag tegen. Ha, eindelijk iemand om mee te delen hoe mooi het uitzicht hier is.

Terug naar Stötten via de Buffernandl

Als ik een tijdje van de zon en het uitzicht heb genoten, zet ik de afdaling naar Stötten am Auerberg in. Ik maak nog een kleine omweg naar de Buffernandl, een uitzichtpunt iets ten zuiden van de Auerberg. Een paar bankjes en een Gipfelkreuz markeren de plek die een grandioos vergezicht op de Ostallgäu en de Alpen biedt. Oké, ik kan het niet laten: ik las toch nog een korte theepauze in en tuur in de verte. Het was een goede beslissing om vanochtend vroeg op pad te gaan. Zoals wel vaker gebeurt, trekt halverwege de middag aan de voet van de Alpen de nevel op. Vanaf een afstandje is dit een prachtig gezicht. Omdat het waarschijnlijk niet lang meer zal duren voordat ook hier de zon verdwijnt, loop ik de laatste kilometers via dezelfde route terug naar Stötten am Auerberg. Op de terugweg ontdek ik vlak voor het centrum van Stötten langs het wandelpad een bordje met ‘Römerroute’. Toch een bijzonder idee dat hier 2000 jaar geleden ook al mensen wandelden. Zouden zij ook zo van het uitzicht genoten hebben?

Winterwandeling van Stötten naar de Auerberg

  • Start- en eindpunt: centrum van Stötten am Auerberg
  • Lengte: 9,7 km
  • Hoogtemeters: ↗ 370 m  ↘ 370 m
  • Bereikbaar met het OV: Vanaf het treinstation Marktoberdorf rijdt de OVG-bus lijn 59 (richting Lechbruck) naar Stötten. Je kunt de busreis plannen met Mona of de app van de Deutsche Bahn.
  • Let op: dit is geen geprepareerde winterwandeling. Afhankelijk van de sneeuw- en weersituatie kan het handig zijn om sneeuw-spikes of sneeuwschoenen te dragen. Het verloop van de geprepareerde winterwandelwegen vind je op de winterkaart van de Ostallgäu. Die winterkaart kun je (gratis) bestellen via de website van de Ostallgäu (nummer 9).
Winterwandelroute Auerberg Ostallgäu Zuid-Duitsland

Disclaimer: Ik schreef dit artikel in samenwerking met Tourismusverband Ostallgäu. Het enthousiasme dat je leest, is zoals altijd 100% echt.

Geef een reactie