Winterwandeling van Lechbruck naar Roßhaupten (Zuid-Duitsland)

Je bekijkt nu Winterwandeling van Lechbruck naar Roßhaupten (Zuid-Duitsland)

Roze-oranje kleurt de lucht en de sneeuw fonkelt. Het belooft een zonnige winterdag te worden. Ik zit in de bus naar Lechbruck en kan niet wachten om te beginnen aan de winterwandeling. Gisteravond heb ik de wintersportkaart van de Ostallgäu (Zuid-Duitsland) bestudeerd en uit de vele routes gekozen voor een winterwandeling van Lechbruck naar Roßhaupten. Deze winterwandelroute van 12 kilometer laat precies zien waarom wandelen door het Alpenvoorland van de Ostallgäu zo mooi is: ontspannen lopen op geprepareerde routes met zicht op de majestueuze Ammergauer en Allgäuer Alpen.

Mysterieuze morgen in Lechbruck

Als ik uit de bus stap, zie ik nog geen twintig meter ver: Lechbruck is nog in dikke ochtendnevel gehuld. Het is dat ik weet dat de Oberer Lechsee een groot meer is, anders zou het net zo goed een kleine rivier kunnen zijn – zo weinig zie ik. Langs de Lech loop ik in zuidelijke richting. En dan trekt de nevel plotseling langzaam op. Slierten nevel kronkelen mystiek over het water. Ik zie hoe achter de dennenbomen aan de andere kant van het water de zon hard vecht om door de wolken te breken. Een groep eenden zwemt in V-vorm en voorziet het gladde wateroppervlak van kleine golfjes. Het is adembenemend mooi.

Ontspannen winterwandelen met uitzicht op de bergen

Mijn vingers beginnen de tintelen van de kou: tijd om verder te wandelen. Er zijn verschillende manieren om via geprepareerde winterwandelwegen van Lechbruck naar Roßhaupten te wandelen. Ik kies voor de meest noordelijke route. Die volgt het fiets- en wandelpad waar tot 1973 de treinverbinding tussen Lechbruck en Marktoberdorf was. De route gaat eerst een flink stuk door het bos. “Het is van die kou waardoor je neusharen bevriezen, kennen jullie dat?” vroeg een vriendin laatst toen we samen wandelden. Ik had erom gelachen; ik kon me er niks bij voorstellen. Maar nu ik hier loop, weet ik precies wat ze bedoelde. Het is een krakend heldere ochtend, tien graden onder nul en ja… Mijn neusharen voelen inderdaad bevroren als ik inadem.

Gelukkig piept de zon af en toe tussen de dennentakken door en na een paar kilometer wandel ik vol in de zon. In de verte rijst achter de glooiende heuvels van het Alpenvoorland het indrukwekkende Ammergebirge op. De bergen heb ik bijna op de hele winterwandelroute in het vizier. Dit is zo fijn aan winterwandelen in het Alpenvoorland: je loopt ontspannen – over een geprepareerde winterwandelpad met weinig hoogtemeters – en hebt constant een geweldig uitzicht op de bergen.

Winteridylle aan de Schmutterweiher in Roßhaupten

Na ongeveer 1,5 uur wandelen kom ik bij de afslag naar de Schmutterweiher. Natuurlijk maak ik het kleine omweggetje naar dit meer. Afgelopen zomer is het een van mijn lievelingsmeren om te zwemmen geworden. “Je waant je er een beetje in Canada,” zeiden vrienden uit de Allgäu toen ik er voor het eerst met hen heeging. Beetje overdreven, leek me. Poeh, wat was ik onder de indruk toen we het meertje naderden en ik door de bomen het water met daarachter de bergen zag. Ik kan dus niet wachten om de Schmutterweiher vandaag in een winterjasje te zien. En weer overtreft het mijn verwachtingen. Het water is bevroren, sneeuw vormt kleine witte kristallen op de donkere ijs-oppervlakte. De dennenbomen rond het meer zijn met een dikke laag sneeuw en ijs bedekt. En achter de bomen is misschien wel het mooiste uitzicht op het Ammergebirge van het hele Alpenvoorland te zien. Van links naar rechts worden de bergen steeds hoger en indrukwekkender tot de Säuling met de kartelige Zwölf-Apostel-Grat de bergketen afsluit. Ik kan niet anders dan hier een pauze met dampende thee inlassen.

Over de route van de Romeinen naar de Forggensee

Ik volg daarna de winterwandelroute naar Engelmoosen. Daar gaat de geprepareerde route verder naar de Huttlerweiher en Roßhaupten. Het is zulk lekker weer en ik geniet zo van het winterwandelen in de Ostallgäu, dat ik besluit nog een kleine omweg richting de Forggensee te maken.

Hier loop ik een stukje over de Via Augusta Claudia: een oude, Romeinse weg die al in 47 na Christus als militaire route werd aangelegd. De weg loopt van Donauwörth in Duitsland tot Altino in Italië en is in totaal 600 kilometer lang. Vandaag bewandel ik er slechts een paar kilometer van. Een bijzonder idee dat hier duizenden jaren geleden Romeinse soldaten liepen en reden. Het uitzicht op de Forggensee hadden ze toentertijd in ieder geval nog niet. Het enorme stuwmeer is pas aan het einde van de 20e eeuw aangelegd. Elk jaar wordt de Forggensee in de winter drooggelegd, zodat het in het voorjaar de grote hoeveelheden smeltwater uit de bergen kan opvangen. De normaal in de winter zo modderige, brede oever is vandaag onder een witte laag verstopt.

De laatste kilometer door de sneeuw naar Roßhaupten

Ik wandel een stukje langs het meer en bekijk de moderne kunst in het Via Claudia Augusta Kunstpark. Dan loop ik de laatste kilometer naar het centrum van Roßhaupten. Bij de bushalte aan de Füssener Straße hup ik van het ene op het andere been. De zon is inmiddels alweer achter de bergen verdwenen en de temperatuur lijkt met de minuut te dalen. In de bus naar huis zie ik precies nog hoe de bergtoppen rood gloeien in het laatste zonlicht.

Winterwandeling van Lechbruck naar Roßhaupten (Zuid-Duitsland)

  • Startpunt: bushalte Rottachmühlstraße in Lechbruck
  • Eindpunt: bushalte Füssener Straße in Roßhaupten
  • Lengte: 11,7 km
  • Hoogtemeters: ↗ 120 m  ↘ 20 m
  • Bereikbaar met het OV: ja, ik liep de route van bushalte tot bushalte. Lechbruck is met bus 72 vanuit Füssen bereikbaar en met dezelfde buslijn kun je weer terug van Roßhaupten naar Füssen rijden. Let op: in de winter rijden er minder bussen dan in de zomer, en sommige moet je 60 minuten van tevoren reserveren. Je kunt de busreis plannen met Mona of de app van de Deutsche Bahn.
  • Let op: deze winterwandeling in de Ostallgäu (Zuid-Duitsland) is niet bewegwijzerd. Het verloop van de geprepareerde winterwandelwegen vind je op de winterkaart van de Ostallgäu. Die winterkaart kun je (gratis) bestellen via de website van de Ostallgäu (nummer 9).

Disclaimer: Ik schreef dit artikel in samenwerking met Tourismusverband Ostallgäu. Het enthousiasme dat je leest, is zoals altijd 100% echt.

Geef een reactie