Yogafestival met bergpanorama: Om am See

Je bekijkt nu Yogafestival met bergpanorama: Om am See

“Je mag in je eigen tempo weer komen zitten en langzaam je ogen openen,” vertelt ons de zachte stemvan de yogadocent. Ik doe wat ze zegt en ben voor de zoveelste keer dit weekend onder de indruk van wat ik zie. Achter de boulevard schittert eerst de heldere Forggensee en daarachter verrijzen de bergen. Het theater in Füssen is de perfecte locatie voor het yogafestival Om am See in het Zuiden van Duitsland. Drie dagen yoga, muziek, meditatie en beweging, met uitzicht op de bergen. Wat wil je nog meer?

Outdoor Yogafestival Om am See Füssen Allgäu

Om am See: hoe het allemaal begon

Het was 2019 en Niki Stephanus had een idee: een yogafestival. In een rap tempo werd een locatie gevonden, een naam bedacht en en een programma opgezet met tientallen nationale internationale yogadocenten uitgenodigd. En tja, toen kwam de pandemie en werden alle plannen in de ijskast gezet. Maar niet helemaal. Niki zag de mogelijkheid om een One Day Edition te organiseren. In de stromende regen, dan dan weer wel. Dat weerhield haar er niet van het in 2021 nog een keer te proberen, nogmaals met slecht weer en moeilijke pandemie-omstandigheden. Alle energie werd beloond met een geweldig driedaags yogafestival in 2022 én 2023: Om am See. De plannen voor Om am See 2024 worden op dit moment gesmeed én ik kan jullie aan het einde van dit artikel alvast een paar dingen verklappen.

Energieke start van een weekend vol yoga en muziek

Op vrijdagmiddag stap ik door een kleurrijke boog het festivalterrein op. Het festivalterrein is in dit geval het Festspielhaus Füssen: een theater met tuin direct aan de Forggensee in Füssen, in de Allgäu. Na de kleine openingsceremonie kun je meteen kiezen uit verschillende workshops. Ik begin met een uur kundalini-yoga, voor mij compleet nieuw. “Kundalini is er ook voor de huishouders onder ons, als een soort sneltrein onder de yoga-soorten,” lacht docent Satya Jotpal. “Want kundalina-yoga kun je al in 3 minuten doen.” Ons biedt ze echter een les van 1,5 uur aan met dynamische lichaamshoudingen, ademtechnieken en chanten. Het doel is om de verborgen kracht van het zenuwstelsel op te wekken. Bij een van de laatste oefeningen houden we onze armen zo lang boven ons hoofd, dat alles begint te prikkelen. “Houd vol,” zegt Satya vriendelijk, “Je bent tot meer in staat dan je denkt.” En dat blijkt. Het prikkelen stopt en we kunnen allemaal nog vele minuten langer zo blijven zitten als ik dacht. Het is een energieke start van het weekend vol yoga, muziek en meditatie.

Ruimte voor uitproberen en grenzen doorbreken

In de dagen die volgen – Om am See duurt van vrijdagmiddag tot zondagmiddag – rol ik van de ene yogales in de andere, van een meditatie naar een workshop thai massage, van een klankschaalconcert naar een woman circle. Het yogafestival in Füssen is de perfecte plek om verschillende yogastijlen én andere dingen omtrent spiritualiteit uit te proberen en je ook eens door iets heel nieuws te laten verrassen. Een van mijn hoogtepunten van het festival in 2023 was bijvoorbeeld budokon yoga met Anja Neudorfer. “Van wormpje tot warrior,” vat de 26-jarige docent uit Ulm het uur dat voor ons ligt samen. Budokon yoga heeft roots in de vechtsport en gaat erom te leren accepteren wat je niet kunt veranderen (yogi) en tegelijkertijd te vechten voor wat voor ons belangrijk is (warrior). Kenmerkend is de vloeiende overgang van de ene naar de andere houding, die vaak naar dieren vernoemd zijn. Het voelt als een heel krachtige soort yoga.

Yogafestival met bijzondere ontmoetingen en gesprekken

Op een van de middagen loop ik een ruimte in, waarvan ik denk dat er yin yoga plaatsvindt. Een groep vrouwen zit in een cirkel op de grond, een dame die nog bezig is met de voorbereidingen vertelt me dat hier geen yin yoga is. Ik loop weer naar buiten, maar draai me weer om. “Heb je enig idee waar ik dan moet zijn?” vraag ik haar. Ze heeft geen idee. Ik wil me weer omdraaien, maar besluit dan te blijven. “Misschien heeft deze les mij wel gekozen,” grap ik tegen haar. Tegelijkertijd zegt ze tegen mij: “Misschien ben je hier om een reden.” We moeten lachen en ik ga tussen de andere vrouwen zitten. De dame is Nicole Schäfer en komt uit de Allgäu. Ze heeft een praktijk in Rieden, waar ze onder meer vrouwencoachings, psychologische therapie en mentoring aanbiedt. Vandaag organiseert ze een woman circle, meer laat ze er niet over los. “Ik weet meestal zelf niet eens wat ik ga doen, want ik ga af op het gevoel dat in de ruimte ontstaat,” vertelt ze ons later. De woman circle van vandaag is een combinatie van meditatie en liefdevolle ontmoeting. Zo gaan we in tweetallen tegenover elkaar zitten, kijken elkaar zwijgend in de ogen en mogen elkaar in stilte iets wensen, waarvan we denken dat de ander het nodig heeft. Een bijzondere ervaring met iemand die je helemaal niet kent.

Zulke bijzondere ervaringen vinden het hele weekend plaats. Tijdens de yoga met Angelina Quadflieg gaat het erom de stille stem in onszelf, “die eigenlijk heel luid is als we hem toehoren”, te vinden. De ontlading is groot als we aan het einde van de 1,5 uur op een nummer van Lady Gaga met ogen dicht dansen. Ook de ‘klankreis’ met Christof Linhuber zorgt voor mooie momenten als we in tweetallen zijn zelfgebouwde klankborden op elkaar mogen uitproberen. Liggend met mijn ogen dicht voel ik de trillingen van het bord door mijn hele lichaam en reis daardoor met mijn gedachten ver weg van het alledaagse.

Tussendoor zwemmen en slenteren over de markt

Bijna op elk moment van de dag kun je bij Om am See wel meedoen met yoga, een meditatie of iets anders. Door van hot naar her te rennen, word je natuurlijk niet echt zen, dus gelukkig is er ook genoeg mogelijkheid voor een pauze. Op het festivalterrein bevindt zich een kleine markt met lokale en regionale aanbieders van yoga-artikelen, kleding en kunst. Leuk om even rond te slenteren. En wil je echt even helemaal wat anders? Dan kun je bij Om am See direct in het frisse water van de Forggensee duiken. Langs de boulevard is een kleine strook stenenstrand met uitzicht op de Ammergauer Alpen en Schloss Neuschwanstein. De perfecte plek om even af te koelen en daarna weer fris te starten.

Vooruitblik: Yogafestival Om am See 2024 in Füssen

Denk je nu: dit wil ik ook? Dan heb ik goed nieuws! Van 5 tot en met 7 juli 2024 vindt het yogafestival Om am See weer in Füssen plaats. Dit is wat er op dit moment (zomer ’23) bekend is over het festival van volgend jaar:

  • Monika Kolb is ook in 2024 weer van de partij met hula hoop yoga en acroyoga. Yoga en plezier verbinden: dat kan Monika als de beste!
  • Robert Ehrenbrand is in 2024 voor het eerst op Om am See. Met BECOMINGME-YOGA wil hij mensen helpen fysiek en mentaal sterker te worden.
  • Yoga-doc Ronald Steiner verbindt ashtanga yoga mit yogatherapie und meditatieve filosofie.
  • Angelina Quadflieg is ook in 2024 weer bij Om am See met haar Spirit of Soul Yoga, een gevoelsvolle en krachtige vorm van yoga.
  • Natuurlijk kun je ook weer in de buurt van het festivalterrein kamperen.
Yogafestival Om am See Yoga Outdoor Füssen

Meer informatie over het programma van 2024 vind je op de website van Om am See.

Geef een reactie